2 min. čitanja

Objavljeno upozorenje za nevrijeme na Jadranu: „Vlasnicima plovila savjetujemo da prate prognozu“

Objavljeno upozorenje za nevrijeme na Jadranu: „Vlasnicima plovila savjetujemo da prate prognozu“
Foto: Nikola Ursić

Snažne padaline koje će ponegdje uzrokovati i bujične poplave, razlog su upozorenja koje su danas izdali Državni hidrometeorološki zavod i Civilna zaštita Republike Hrvatske.

Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima te lokalno obilnom oborinom uz mogućnost grmljavine, prevladavat će na Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura i sjeverni vjetar, na preostalom dijelu većinom umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 20 do 25, na Jadranu između 24 i 29 °C.

Za cijelo priobalje izdano je i upozorenje na grmljavinsko nevrijeme i obilniju kišu (20 do 40 litara).

– Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika – upozorava DHMZ.

Foto: DHMZ / Screenshot

Civilna zaštita: Ne idite na put bez prijeke potrebe!

S obzirom na situaciju s poplavama širom Europske unije, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH pomno prati situaciju kako bi pravovremeno reagiralo u slučaju potrebe.

“Ujedno, svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučamo da se ne upućuju na put. Vozačima, ukoliko su na putu, savjetujemo da budu strpljivi i oprezni tijekom vremenskih nepogoda.

Također pozivamo građane da ne odlaze na izlete u okolno gorje, šume, otvorena područja, zatim na rijeke npr. kampirati, a oni koji borave na moru da budu posebno oprezni ako namjeravaju provesti noć na otvorenom.

Vlasnike plovila savjetujemo da prate prognoze nadležnih službi (DHMZ-a i Pomorsko meteorološkog centra).

Ukoliko nastupe nepovoljni vremenski uvjeti pozivamo građane da ne šire paniku, a za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućujemo da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi”, poručuju iz Civilne zaštite.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.