2 min. čitanja

VELA LUKA Obilježeno 20 godina od obnove kumpanije

VELA LUKA Obilježeno 20 godina od obnove kumpanije
Foto: Sani Sardelić

VELA LUKA – Članovi Folklornog društva Kumpanija Vela Luka održali su svoj dvadeseti svečani godišnji nastup. Prvom ovogodišnjem javnom nastupu društva prethodila je svečana skupština, održana 15. 7. 2021. kojom se obilježilo 20 godina od obnove kumpanije u Veloj Luci.

Oba su se događaja održala na otvorenom, na pijaci ispred župne crkve sv. Josipa, uz provođenje epidemioloških mjera i evidenciju posjetitelja.  Prema riječima predsjednika društva, Joze Burmasa, od  idućeg tjedna slijede uobičajeni komercijalni nastupi tijekom turističke sezone, piše Dalmacija danas.

Blagdan sv. Josipa i Dan mjesta Vela Luka, 19. ožujka, poznati je datum glavne izvedbe kumpanije. Međutim, uslijed ograničenja okupljanja i javnih događaja, Folklorno društvo Kumpanija Vela Luka svoju je dvadesetu obljetnicu obnove moglo održati tek sada. Stoga je i javni nastup članova društva koje broji preko 160 aktivnih članova svih generacija, unutar nekoliko odijela, bio vrlo emotivan. Kapetan kumpanije bio je Ivan Maričić, barjaktar Ante Berković, a  kapural Mario Žuvela.

Foto: Boris Kačan

Kao mišnjičar po prvi put je nastupio Danko Stipković, deseti put na glavnom godišnjem nastupu bubnjar je bio Ivan Bajat. Predsjednik FD Kumpanija, Joze Burmas, nastupio je petnaest puta. Po stoti put, uključujući i komercijalne nastupe, kao serdar nastupio je Ante Cetinić Bata.

Povijest luške kumpanije po pisanim tragovima seže u 1846. godinu. Posljednja izvedba prije obnove bila je 1926. godine.

Foto: Sani Sardelić

Danas je Vela Luka mjesto s najvećim brojem stanovnika na otoku Korčuli, što se na poseban način ogleda i u brojnosti društva, koje baštini i njeguje glazbeni i plesni izričaj s velikim entuzijazmom. Stoga i ne čudi izniman broj nagrada i priznanja koje su članovima i članicama dodijeljene na svečanoj skupštini, a ističu se one dodijeljene prvom predsjedniku i jednom od inicijatora obnove kumpanije u Veloj Luci, Sretenu Žuveli, te voditelju kupanjolskog odijela  Jadranku Orebu, ujedno i prvom kapetanu iz obnoviteljske 2001. godine.

Sani Sardelić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.