3 min. čitanja

ISPLIVALA DIONICU OD SPLITA DO VISA! Nevjerojatan pothvat mlade Amerikanke bračkih korijena

ISPLIVALA DIONICU OD SPLITA DO VISA! Nevjerojatan pothvat mlade Amerikanke bračkih korijena
Foto: Marijan Zujić

SPLIT/VIS – Na rođendan velikog plivača pok. Veljka Rogošića, 15-godišnja je Amerikanka Edie Markovich isplivala dionicu od Splita do Visa. Upisala se u povijest hrvatskog plivanja, isplivavši dionicu od 54 kilometra, od Splita do Visa, za 18 sati 47 minuta i 5 sekundi. Krenula je sa splitskih Kašjuna u utorak, u 18:40 sati a uplivala je na između Stončice i Visa, na plažu Stenjalo.

Poveznica s Hrvatskom joj je njena baka iz Nerežišća s Brača. Za ovaj uspjeh imala je silnu potporu domaćih snaga, od vođe tima prof. Slavena Šitića, iskusnog daljinskog plivača, nekadašnjeg izbornika i trenera, preko Karle Šitić, koja je uskočila nekoliko puta u more, kada je bilo potrebno.

Posljednje upute pred ulazak u more – Foto: Marijan Zujić

Na gumenjaku Colnago, pratnja su bili skiperi Duje Petrić i Ivan Perhat a cijelim putem kajakaš Darko Radović je odigrao veliku i značajnu ulogu te pomagao u održavanju pravca plivačici. Na pratećoj brodici imena „Roko“ bili su skiperi Ivan Doždor-Kljovo, Arsen Perhat i prof. Marijan Zujić, kap.d.pl.

Mazanje prije starta – Foto: Marijan Zujić

U pratnji su bili još Nataša Šustić, kao pričuva za kajak, liječnik dr. Toni Lerotić koji srećom nije morao intervenirati, Grgur Prižmić te spasitelj Luka Marković.

Start na splitskoj plaži Kašjuni, doticanje rukom kamena na kopnu i početak plivačkog pothvata – Foto: Marijan Zujić

Ovo je fantastičan pothvat, duga 54 kilometra borbe po danu te cijelu noć s vjetrom, valovima i sa otvorenim morem. Još jedna simbolika, brodica istog imena „Roko“ bila je u pratnji Veljka Rogošića kada je on 4. srpnja 1975. godine otplivao od Visa do Splita, za 14 sati i 36 minuta.

Ispraćaj i pozdrav splitskog peljara na početku pothvata – Foto: Marijan Zujić

Inače ova brodica, dobila je ime po vlasnikovom sinu Roku Doždoru, sjajnom mladom sportašu, koji je osvojio mnoga odličja na prvenstvima u domovini i diljem svijeta u raznim borilačkim vještinama.

Kajak je odigrao veliku ulogu – sve pohvale kajakašu koji je neprekidno veslao bez izmjene, od starta do cilja – Foto: Marijan Zujić

Mlada Edie se rodila trideset godina nakon veličanstvenog događaja Veljka Rogošića te ponovo ostvarila taj veliki pothvat, nešto fascinantno i veličanstveno. Inače cijeli pothvat su financirali roditelji mlade plivačice, bez sponzora i medijske pozornosti, tiho i skromno, kakva je i sama plivačica.

Posljednjih nekoliko metara plivanja do cilja – Foto: Marijan Zujić

U zadnjem momentu, mudrom odlukom organizatora pothvata i vođe tima Slavena Šitića, promijenjen je plan, da se pliva od Splita do Visa, zbog meteorološke situacije i najavljene prognoze vremena, što se pokazalo ključnim za ovaj veliki uspjeh. Kada je plivačica obavještena o promjeni plana u zadnjem trenutku, izjavila je da joj je sasvim svejedno u kojem će smjeru plivati, jer je udaljenost jednaka, bez ikakvih zanovijetanja i postavljanja pitanja.

Izlazak iz mora, završetak velikog plivačkog pothvata za pamćenje – Foto: Marijan Zujić

Stvorena je nova plivačka zvijezda, pred kojom je sjajna blistava budućnost, jer petnaest joj je godina tek. Čestitke mladoj velikoj plivačici Edie i cijelom njezinom timu i volonterima, koji su joj pomogli u ostvarenju ovog velikog plivačkog pothvata, koji će ostati dugo zapamćen.

Podsjetimo, hrvatska maratonka Dina Levačić dva puta je pokušala ostvariti ovaj pothvat, no nažalost morala je oba puta odustati.

Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

Dina Levačić: “Sve smo napravili da uspijem dotaknuti splitsku rivu, ali zdravlje mi je na prvom mjestu”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.