1 min. čitanja

OBALNA RENESANSA Za dva mjeseca počinje izgradnja luke u Omišu vrijedne 87 milijuna kuna

OBALNA RENESANSA Za dva mjeseca počinje izgradnja luke u Omišu vrijedne 87 milijuna kuna
Foto: Boris Kačan

Sredinom rujna u Omišu počinje izgradnja gradske luke, jednom od najvećih morskih infrastrukturnih projekata na hrvatskome dijelu Jadrana, koji će s 85 posto biti sufinanciran novčanim sredstvima iz fondova EU.

Projekt je vrijedan 87 milijuna kuna, a trebao bi biti dovršen u roku od 3 i pol godine. Sveobuhvatni projekt nove luke uključuje izgradnju primarnoga lukobrana, zaštitu akvatorija, novu šetnicu i novo prometno rješenje.

Vijest koja će sigurno razveseliti ne samo stanovnike Splitsko-dalmatinske županije već i brojne turiste jest skorašnji početak uređenja prometnog koridora između Splita i Omiša, dionice od koje ljeti mnoge boli glava zbog nesnosnih gužvi i prometnih čepova.

Prema riječima ministra prometa Olega Butkovića, uređenje cestovnog prometa Solin – Split – Omiš bit će jedan od glavnih projekata Hrvatske u novoj EU financijskoj perspektivi.

Izgradnjom nove luke, Omiš bi trebao dobiti gotovo 8 tisuća četvornih metara novog obalnog pojasa te hortikulturno uređenje rive slično zapadnoj obali u Splitu. Također će dobiti 70 nautičkih vezova, a bit će uređen i dio obale za 60-ak brodica lokalnog stanovništva.

Ministar Butković najavio je i skori početak izgradnje još dviju luka – Stomorska na Šolti i Bol na Braču. Kaže da se u lučku infrastrukturu trenutačno ulaže oko dvije milijarde kuna, što je svojevrsna renesansa hrvatske obale jer većih ulaganja od trenutačnih, poručuje, na obali nije bilo zadnjih 100 godina.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.