1 min. čitanja

NAPADNUT TANKER Izraelci i Britanci optužuju Iran, koji tvrdi da nema veze s napadom

Izrael i Velika Britanija su rekli da Iran stoji iza ovotjednog napada na naftni tanker u Omanskome moru u kojem su poginule dvije osobe, dok Teheran niječe bilo kakvu povezanost s tim slučajem.

U četvrtak je tanker Mercer Street napadnut bespilotnom letjelicom u Omanskome moru, priopćila je američka vojska, čijih je više brodova prisutno u tom dijelu svijeta, prenosi Index.

U napadu za koji još nitko nije preuzeo odgovornost dvije su osobe poginule – Britanac zaposlen kao zaštitar i Rumunj član posade, objavio je Zodiac Maritime, međunarodna kompanija sa sjedištem u Londonu, u vlasništvu izraelskog milijardera Eyala Ofera.

Izrael je odmah upro prstom u Iran rekavši da ima dokaze o njegovoj umiješanosti, a njegov ministar vanjskih poslova Yair Lapid u petak je optužio Islamsku Republiku da “izvozi terorizam, uništenje i nestabilnost koji štete cijelom svijetu”.

Izraelski ministar vanjskih poslova, koji je u noći na nedjelju telefonom razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, pozvao je UN da poduzme korake protiv Irana.

London smatra da je ovaj “planirani” napad “izveo Iran”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab pozivajući tu zemlju da “odmah prekine akcije kojima ugrožava regionalni i međunarodni mir i sigurnost”.

Iran, veliki suparnik Izraela, zanijekao je bilo kakvu umiješanost u taj slučaj. “Cionistički režim (Izrael) mora prekinuti s takvim neutemeljenim optužbama”, rekao je u nedjelju glasnogovornik iranske diplomacije Said Hatibzadeh na tiskovnoj konferenciji u Teheranu.

Dodao je: “Iran neće ni trenutka dvojiti da stane u obranu svojih interesa i državne sigurnosti.”

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.