2 min. čitanja

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Oceani nam umiru!

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Oceani nam umiru!
Foto: NASA / Ilustracija

Velika hipoksična zona u Tihom oceanu, odnosno zona sa smanjenim priljevom kisika u morskoj vodi jako brine stručnjake koji upozoravaju da bi budućnost oceanskih ekosustava mogla biti osjetno narušena zbog klimatskih promjena.

Hipoksična zona, koja se naziva i “mrtva zona”, pojava je u kojoj se razina kisika u čestici vode strmoglavo smanjuje, čineći je nenastanjivom za sitne morske organizme, piše portal Futurism.com.

Dio tih organizama uspjet će pobjeći iz takve sredine, a oni koji to ne učine umrijet će zajedno sa svim manje pokretnim morskim životom.

Najveća hipoksična zona u ovom trenutku nalazi se u moru u blizini američke države Oregon i velika je 7.700 četvornih milja, no stručnjaci su za Washington Post rekli kako očekuju njezin rast jer se sezona hipoksičnih zona – koja i sama postaje zastrašujući novi klimatski trend – dodatno pogoršava u kasnijim ljetnim mjesecima.

-To je jedna od posljedica klimatskih promjena u moru, a događa se zato što morska voda koju dobivamo ima manje otopljenog kisika nego ranije – rekao je za Washington Post  istraživač sa Državnog sveučilišta Oregon Francis Chan.

U drugom intervjuu za TV kanal ABC KATU Chan je objasnio da je zabrinut jer su ti podvodni poremećaji sve učestaliji.

– Usred zona sa niskim udjelom kisika primijeitli smo morske zvijezde i morske krastavce, rakove koji su se zapravo ugušili, uginuli su na morskom dnu – rekao je Chan i dodao kako pronalaze sve više dokaza koji ukazuju na to da su klimatske promjene faktor koji je uzrokovao taj pomor.

Prema njegovim riječima oceani se sve više zagrijavaju, a toplija morska voda može otopiti sve manje kisika, što predstavlja veliki rizik za budućnost oceana jer temperature mora nastavljaju rasti.

Chan je dodao da stručnjaci nisu sasvim sigurni kakav će dugoročni utjecaj različite mrtve zone imati na ukupno ekološko zdravlje i stabilnost Tihog oceana.

No upozorava kako je pogoršanje klimatskih promjena u posljednjim desetljećima uzrokovalo značajan gubitak kisika u moru, pa se s vrlo velikom jerojatnošću može predvidjeti ​​da će mrtve zone sve više rasti kako poremećaji globalnih ekosustav nastave rasti.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.