GOSPA OD SNIJEGA Vjerski mit ili zbilja?

Foto: Wikimedia

Kolovoz je posljednji mjesec klimatološkog ljeta, no njegov prvi dio u Dalmaciji je prosječno najtopliji dio godine. Moglo bi se reći da su prvih pet dana kolovoza najčešće vrhunac ljetne topline. U narodu je uvriježeno da meteorološka prekretnica nastupa o blagdanu Velike Gospe. Promatramo li višegodišnji prosjek koji podrazumijeva tridesetgodišnji period od 1961. do 1990. tome je uistinu tako.

No klima nije stalan pojam i zadnjih se desetljeća uočava jasan trend produženja ljetnih vrućina sve do treće dekade kolovoza.

U kolovozu postoji još jedan marijanski blagdan kojeg se veže i uz meteorologiju. Blagdan Snježne Gospa (Gospe od sniga) koji pada na 5. kolovoza, oduvijek je pobuđivao zanimanje mnogih, kako vjernika, tako i meteorologa.

Otkud blagdan takva zimskog imena u najtoplijem dijelu ljeta? Svi oni koji žive u mjestima s crkvom posvećenoj Snježnoj Gospi vjeruju da je na taj dan nekad davno u njihovu mjestu pao snijeg, što je bilo čudo koje se pripisivalo svemogućoj bogorodici, Gospi. Uistinu, blagdan je povezan s padanjem snijega, ali u – Rimu!

Naziv Gospa Snježna ili Gospa od Snijega dolazi iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi koja je nastala u XIII. stoljeću, Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći.

I tako je u noći, 5.kolovoza usred ljeta pao snijeg na brežuljku Eskvilinu u Rimu. Sagrađena je bazililika pod imenom Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Uz to bazilika se zove i Sancta Maria ad nives” – Gospa od snijega. Na našoj obali ima nekoliko crkvica posvećenih Gospi Snježnoj ili kako neki kažu Gospi od Sniga. Zove se i “Sancta Maria ad praesepe” – Gospa od jaslica, jer je u njoj već koncem IV. stoljeća načinjena špilja,nalik na onu u Betlehemu gdje se rodio Isus.

Bazilika Santa Maria Maggiore jedna je od četiri velike bazilike u Rimu te najznačajnija, a i najčasnija Gospina crkva na kršćanskome Zapadu. Građena je u stilu starokršćanskih bazilika s monumentalnim stupovljem te velebnim mozaicima.

Gospe snježna ili Gospe od sniga, ima brojne crkvice i po Dalmaciji. U Cavtatu postoji i samostan Gospe od snijega, a crkvice postoje u brojnim dalmatinskim mjestima poput Ražanca, Truši, Stomorica, Trsteno, Korito, VId itd.

Rade Popadić, Crometeo