Spoj glazbe i povijesti u “Žirjanskom kulturnom litu”

Foto: Damir Jerkov

ŽIRJE – Peto ‘Žirajsko kulturno lito’ nastavlja se u petak, 6. rujna sretnim spojem glazbe i povijesti.

Na prostoru ispred crkvice sv. Mikule održat će se koncert grupe ‘Dalmatinski bardi’, koji će imati i dvije promocije. Pjesme ‘Još boli ta praznina’, posvećena Arsenu Dediću i Oliveru Dragojeviću te skladbe ‘Zvona škoja moga’, koja je zahvala braći Mladenu i Marku Šari, koji su kupili nova zvona za stare žirajske crkve.

Istodobno, jedan od šibenskih junaka Domovinskog rata podsjetit će i na ulogu žirajske topničke bitnice u Šibenskom rujanskom ratu, koji obilježava 30. obljetnicu.

– Žirje je korona free zona, pa nemamo organizacijskih problema kao ostali. No, problem su sredstva ili kako namaknuti ono malo novaca, koliko je potrebno za različite programe. Na Žirju je gostovala kazališna družina ‘Histrioni’, a imamo i otočne filmske večeri. Koncert ‘Dalmatinskih barda’ izaziva, dakako, posebno zanimanje. Naše ‘Žirajsko kulturno lito’ završit ćemo s dvjema pjesničkim večerima, od kojih je jedna posvećena bardu čakavske poezije, Žirjaninu Roku Dobri – izjavio je za ŠibenikIN Jere Bilan, predsjednik KU Žirje.

I.B.