1 min. čitanja

Majstor kod Ugljana se pohvalio periskom: “Tužno je što se radi o lokalcima”

Majstor kod Ugljana se pohvalio periskom: “Tužno je što se radi o lokalcima”
Foto: Čitateljica

PREKO – Čitateljica nam šalje fotografije s otoka Galevca, prekoputa Preka na Ugljanu. Na njima mlađi muškarac u rukama drži i pokazuje okupljenom ženskom društvu strogo zaštićenu perisku, koju je zabranjeno vaditi iz mora jer ih je živih u Jadranu preostalo tek nekoliko primjraka.

– Unatoč stalnim informacijama u medijima o pomoru periski i zaštiti istih nekim ljudima očito niti to nije dovoljno pa ih love kao vlastite trofeje. Šaljem Vam slike s otoka Galevca, preko puta Preka – kaže čitateljica i poentira na nešto još bitnije:

– Prema govoru, riječ je o lokacima, čime ova priča biva još tužnija. Nadam se da će daljnjim informiranjem javnosti ovakvih situacija ipak biti manje – poručuje, a mi objavljujemo u nadi da će doći pameti, kako turisti, tako i lokalci.

Foto: Čitateljica

Podsjećamo još jednom, periska (pinna nobilis) je strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno i kažnjava se! Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte.

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila ovu vrstu u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja putem akcije „Jeste li ih vidjeli?“ poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su opažene žive jedinke plemenite periske. Stoga ih NEMOJTE DIRATI, već samo dojavite, kako bi se identificirale i očuvale rijetke preživjele jedinke plemenite periske u prirodi i tako spasile od izumiranja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Poljak iz mora iščupao 26 ljuštura plemenitih periski!
Jeste li vidjeli plemenitu perisku?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.