1 min. čitanja

Sredinom rujna počinje gradnja omiške luke

Sredinom rujna počinje gradnja omiške luke
Photo: Dalmacija danas

OMIŠ – U Omišu će sredinom rujna započeti izgradnja gradske luke, projekt vrijedan 87 milijuna kuna, a radovi će trajati oko tri i pol godine, najavljeno je nakon potpisivanja ugovora o tom projektu, piše Dalmatinski portal.

Projekt omiške luke integrira izgradnju primarnoga lukobrana, zaštitu akvatorija, novu šetnicu i novo prometno rješenje tog dijela grada. Kako je tom prilikom istaknuo ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, omiška luka jeda je od najvećih morskih infrastrukturnih projekata na hrvatskome dijelu Jadrana, koji će s 85 posto sredstava biti sufinanciran novčanim sredstvima iz fondova EU.

Omiš bi trebao dobiti gotovo 8000 četvornih metara novog obalnog pojasa te hortikulturno uređenje rive. Također će dobiti 70 nautičkih vezova, a bit će uređen i dio obale za 60-ak brodica lokalnog stanovništva.

Photo: ŽLU SD

Ugovor za izvođenje radova na projektu uređenja luke Omiš potpisali su ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević i ravnatelj tvrtke Texo Molior Antonio Deranja. Maroević je istaknuo da se radi o zahtjevnom projektu, kojim će Omiš dobiti novu šetnicu i novourbani identitet, dok je gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović  istakao važnost projekta jer će lukom grad Omiš promijeniti kompletnu vizuru, budući da će njome biti omogućeno brodsko povezivanje Omiša s otocima.

Prilikom potpisivanja ugovora, najavljen je skori početak izgradnje luka Stomorska na Šolti i Bol na Braču, te uređenje cestovnog prometa Solin–Split–Omiš, na kojem se godinama tijekom ljetnih mjeseci stvaraju prometna zagušenja, a koji će biti jedan od glavnih projekata Hrvatske u novoj EU financijskoj perspektivi.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.