2 min. čitanja

ODLIČNI TRENDOVI TURISTIČKOG PROMETA – U kolovozu ostvareno 93 posto rezultata iz 2019!

ODLIČNI TRENDOVI TURISTIČKOG PROMETA – U kolovozu ostvareno 93 posto rezultata iz 2019!
Foto: Boris Kačan

Da su trendovi turističkog prometa u špici ovogodišnje sezone odlični pokazuju i podaci sustava eVisitor prema kojima je u dosadašnjem dijelu kolovoza u Hrvatskoj ostvareno oko 1,6 milijuna dolazaka te oko 12 milijuna noćenja što u odnosu na isto razdoblje kolovoza lani predstavlja rast 20 posto u dolascima i 29 posto u noćenjima. U odnosu na isto razdoblje kolovoza 2019. godine to je 80 posto rezultata u dolascima i 93 posto u noćenjima!

– Iznimno dobri trendovi turističkog prometa iz srpnja nastavljeni su i tijekom kolovoza u kojem smo praktički izjednačili rezultat postignut u kolovozu rekordne 2019. godine! Svi dosadašnji rezultati posljedica su vrlo dobre pripreme i provedbe sezone od strane cjelokupnog turističkog sektora i mjera Vlade, ali i činjenice da je naša zemlja najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu. U odnosu na rekordnu 2019. godinu trenutno se nalazimo na oko 70 posto rezultata, a najave za ostatak kolovoza pa i rujna su također vrlo dobre – izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako je za daljnje tijekove najključnije održavanje povoljne epidemiološke slike, pridržavanje svi propisanih epidemioloških mjera i preporuke kao i procjepljivanje stanovništva u što većem broju.

Naime, u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je ostvareno oko 8 milijuna dolazaka i 49 milijuna noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast 46 posto u dolascima i 37 posto u noćenjima. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine to je 60 posto rezultata u dolascima i 70 posto u noćenjima.

U Hrvatskoj i dalje na dnevnoj bazi boravi više od milijun turista od kojih je oko 920 tisuća inozemnih. Trenutno najviše turista boravi u Istri, na Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a gledajući po nacionalnosti najviše je Nijemaca i domaćih turista, a zatim slijede Slovenci, Poljaci, Austrijanci i Česi.

Dodajmo također kako je u Hrvatskoj prije dva dana, dakle već u kolovozu, premašen ukupan broj turista iz 2020. godine što je također potvrda odlične pripreme i provedbe sezone.

Podsjećamo, hrvatski je turizam rekordne 2019. godine ostvario više od 20 milijuna dolazaka i gotovo 109 milijuna noćenja te oko 12 milijardi eura prihoda, a udio turizma u hrvatskom BDP-u iznosio je oko 20 posto.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.