3 min. čitanja

DOZNAJEMO Na plaži ispred kampa Pušća u Omišlju ne smiju vam naplaćivati ulaz

DOZNAJEMO Na plaži ispred kampa Pušća u Omišlju ne smiju vam naplaćivati ulaz
Foto: Roman Sówka/Autokamp Pušća/Facebook

OMIŠALJ – Nakon što smo objavili popis 18 plaža s dozvolom ograđivanja i/ili naplaćivanja ulaza, brojni stanovnici Krka pitali su što je s plažom u kampu Pušća u Omišlju na otoku Krku, gdje se ulaz na plažu uredno naplaćuje.

Navedena plaža nije na popisu 18 plaža kojima je zakonski dozvoljeno naplaćivati ulaz pa su mještani Omišlja, očekivano, bili neugodno iznenađeni spoznajom da ih netko opasno vuče za nos.

Foto: Roman Sówka/Autokamp Pušća/Facebook

Javila nam se čitateljica koja nam je rekla da autokamp Pušća u Omišlju naplaćuje ulaz u kamp 75 kuna za odrasle, za djecu od 7 – 12 godina starosti 30 kuna, dok je za djecu ispod 7 godina starosti ulaz besplatan.

– Ista je cijena, nebitno jeste li u kamp došli ujutro ili predvečer. Jasno mi je da se naplaćuje ako se netko želi koristiti bazenima i ostalim dodatnim sadržajima, ali mi nije jasno da se naplaćuje odlazak na plažu. I to ako ste došli pješice, a ne autom – napisala nam je čitateljica.

Kontaktirala je Općinu Omišalj, gdje su joj rekli da su ugovori o koncesiji na “provjeri jer da nisu sigurni što točno piše u njima, odnosno koje pravo koncesionar ima”. Rečeno joj je i da ona nije jedina koja se žali na naplatu ulaza na plažu u spomenutom kampu, no da općina nema nadležnost kažnjavanja “nestašnog koncesionara” već može napraviti pritužbu i istu poslati resornom ministarstvu.

Foto: Screenshot/Google maps

– Na pitanje mogu li se pozvati na nešto i ne platiti im prolaz samo za korištenje plaže, rečeno mi je da nađemo drugu plažu na kojoj ćemo učiti dijete plivati dok se ne vidi kako će se situacija riješiti. Napominjem da ako idete u restoran u sklopu kampa, ulaz je besplatan – ispričala nam je čitateljica.

I sami smo se obratili Općini Omišalj s upitom na spomenuti slučaj, gdje su nam potvrdili da autokamp nema koncesiju za naplatu ulaza na plažu, da to ne smiju raditi i da se za ostala pitanja obratimo Primorsko-goranskoj županiji, odjelu nadležnom za dodjelu koncesija.

Foto: Visit Omišalj & Njivice/Facebook

Obratili smo se i njima. Odgovor prenosimo u cijelosti:

Popis koncesioniranih plaža s naplatom ulaska na plažu nije sadržavao plažu ispred kampa Pušća u Općini Omišalj iz razloga što Odlukom o davanju koncesije i Ugovorom o koncesiji naplata nije predviđena, odnosno dozvoljena. Slijedom navedenoga koncesija je dana s mogućnošću ograđivanja plaže, ali bez naplate ulaza na plažu radi čega je koncesionar dužan dozvoliti ulazak sa sjeverne/južne strane pomorskog dobra na područje koncesije, odnosno na plažu ispred kampa koja je u koncesiji.

Pitanje naplate ulaska u kamp Pušća koji je izvan pomorskog dobra i izvan predmeta koncesije nije u nadležnosti ovog Upravnog odjela već područje kampa predstavlja nekretninu u vlasništvu Općine Omišalj i u višegodišnjem je zakupu tvrtke Hadria d.o.o. što znači na se na navedenoj nekretnini primjenjuju odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i da ta nekretnina nema status niti javnog niti općeg dobra – stoji u službenom odgovoru Voditelja odsjeka za pomorsko dobro i koncesije Zlatana Marunića iz Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije.

Jesu li Grad Omišalj i Upravni odjel za pomorsko dobro nakon našeg upita provjerili i reagirali po službenoj dužnosti na navedeni slučaj nedopuštene naplate ulaza na plažu u autokampu Pušća, zasad ostaje nepoznato.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

EKSKLUZIVNO DONOSIMO Samo ovih 18 plaža u Hrvatskoj imaju koncesije s mogućnošću ograđivanja i/ili naplate ulaza!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.