FOTO Zaron do “Štuke” kod Žirja – Rijetko očuvana olupina zrakoplova iz Drugog svjetskog rata

Foto: Borko Juras

ŽIRJE – Poznati šibenski ronioc Borko Juras zaronio je do olupine aviona Junker Ju 87 ‘Stuka’ iz Drugog svjetskog rata,  južno od otoka Žirja. 

Obrušavajući njemački bombarder Junker Ju 87 ‘Stuka’ iz Drugog svjetskog rata prije 7 godina je pronađen u vrlo dobrom stanju na dnu mora sa zapadne strane otoka Žirja.

Foto: Borko Juras

Pogođen je 12. travnja 1941. u artiljerijskom okršaju, u napadu Sila Osovine na vojne brodove Kraljevine Jugoslavije koji su se nalazili kod Jadrtovca i to s topničke baterije iznad Žaborića .

Foto: Borko Juras

Olupina se nalazi na 26-28 m dubine, jedino mu nedostaje motor koji se nesumnjivo otkinuo prilikom udara u morsku površinu.

Foto: Borko Juras

Preostali dio aviona potpuno je čitav i u vrlo dobrom stanju, čak oslonjen na kotače, kao da je glatko sletio na morsko dno.

Foto: Borko Juras

Motor se nalazi u blizini.

Foto: Borko Juras

– Dosta me ljudi poznaje po ronjenju, a i bavim se profesionalno fotografiranjem i snimanjem. Zaljubljenik sam u more i fotografiju Ovo mi nije prvi put da ronim na Štuki – kaže Juras koji je snimio ove fantastične fotografije.

Foto: Borko Juras

Uz „Leteću tvrđavu“ B-17 kod Visa, ovo je tek drugi zrakoplov u podmorju Republike Hrvatske koji je pronađen praktički čitav. Vrijednost ovog nalaza je u svjetskim okvirima budući da su od ukupno 5709 proizvedenih zrakoplova ovog tipa sačuvana tek dva, u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu, dok su iz podmorja Norveške i Grčke izvađene i izložene dvije olupine Ju 87 u daleko lošijem stanju od „žirjanskog“ Junkersa, zabilježeno je o ovoj olupini u stručnom časopisu Vojna povijest.

Foto: Borko Juras

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

TAJNE PODMORJA Svjetski rijedak primjerak očuvanog bombardera iz Drugog svjetskog rata kod Žirja