Policija istražuje slučaj sa svjetionika Pločica – Plovput: “Talijanima je jasno dano do znanja što (ne) smiju raditi”

Foto: Youtube / Screenshot

PLOČICA/KORČULA – Policija je odmah po dojavi incidenta na otočiću Pločica, gdje su talijanski gosti, prema navodima Blaćanina Slavena Stipkovića napali njega i njegovu obitelj, stigla na lice mjesta, no tvrde da nisu imali osnove za postupanje. Pozivaju prijavitelja da ukoliko se osjeća ugrožen, prijavi policiji bilo kakve elemente kaznenog djela, također potvrđuju da nitko ne smije zabraniti građanima pristup pomorskom dobru. Od Plovputa smo dobili potvrdu da je u vaučeru o najmu talijanskim gostima jasno dano do znanja kako unajmljuju samo apartman i ništa više na tom otočiću.

Odgovor na naš upit iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske prenosimo u cijelosti:

– U odnosu na dostavljeni upit možemo potvrditi da je nadležna policijska postaja u nedjelju, 22. kolovoza u 13,25 sati zaprimila dojavu vlasnika agencije koji na otoku Pločica posjeduje apartmane, o uznemiravanju gostiju koji trenutno koriste apartmane, od strane više mlađih osoba.

Postupajući po dojavi,  na otoku su zatečeni samo gosti, talijanski državljani, koji su u izjavi naveli da su od strane agencije koja im je unajmila apartmane informirani da je otok u privatnom vlasništvu što im je dalo za pravo pretpostaviti kako na otok ne smije nitko pristupiti, zbog čega su ušli u verbalni konflikt sa spomenutom grupom mlađih osoba koji su nakon toga napustili taj dio pomorskog dobra.

Obzirom da dolaskom na mjesto događaja nije zatečeno narušavanje javnog reda i mira te da, osim navedene dojave, ova Policijska uprava nije zaprimili niti jednu drugu dojavu o prijetnjama i odvezivanju polovila, nije bilo osnove za dalje policijsko postupanje, međutim svakako će se provesti izvidi na okolnosti možebitne prijevare gostiju o privatnosti otoka u što ćemo uključiti i druge nadležne institucije.

Ukoliko se gospodin kojeg navodite u upitu osjeća oštećenim kaznenim djelom prijetnje ili nekim drugim protupravnim ponašanjem svakako ga pozivamo da se obrati nadležnoj policijskoj postaji koja će temeljem zaprimljene prijave provesti kriminalističko istraživanje.

Vezano za navedenu temu držimo važnim istaknuti da se svatko ima pravo služiti pomorskim dobrom sukladno njegovoj prirodi i namjeni, to se zove opća uporaba. Za gospodarsko korištenje pomorskog dobra nadležna jedinica lokalne samouprave izdaje koncesiju koja može djelomično ili u cijelosti ograničiti opću uporabu, ali za to treba postojati rješenje, a takvih koncesija je generalno jako malo.

Pomorsko dobro  spada u nadležnost lučke kapetanije, a ukoliko zbog korištenja pomorskog dobra dođe do nekog oblika protupravnog ponašanja u smislu remećenja javnog reda i mira ili tome sličnog ponašanja, u postupanje se uključuje i policija – stoji u odgovoru na naš upit o događaju iz policije.

Plovput je kao državna tvrtka vlasnik svjetionika, a otok nipošto nije privatni!

Odgovor smo u međuvremenu dobili i iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture:

– Možemo Vas izvijestiti kako Lučka kapetanija nije nadležna za postupanje u slučajevima kada se radi o narušavanju javnog reda i mira kao što je bio slučaj kod navedenog. Svakako ističemo kako je pomorsko dobro opće dobro u općoj upotrebi na koje svi građani imaju jednako pravo – kazala je glasnogoornica ministarstva Ivana Škarić.

Iz Plovputa su nam potvrdili da na svjetioniku Pločica postoje dva apartmana, koja su trenutno u najmu talijanskih gostiju.

– Iako neke objekte iznajmljujemo preko agencija, najam ovog konkretnog objekta ne ide preko nikakve agencije već direktno Plovputa, dakle državne tvrtke koja je vlasnik svjetionika. U vaučeru im je jasno napisano da su iznajmili apartman i ništa više od toga. Također im je dostavljena i obavijest o kućnom redu u kojoj ni sami ne smiju pristupati objektima koji na otočiću služe u svrhu sigurnosti plovidbe (kula svjetionika i drugi uređaji). Apsolutno nikome ne smiju zabraniti pristup otoku i bilo kakva zabrana pristupa ne postoji – potvrdio nam je Hrvoje Mandekić iz Plovputa.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

TERORIZAM NA OTOČIĆU PLOČICA Talijani agresivno napali obitelj Blaćanina i urlali: “Ovo je naš otok!”