3 min. čitanja

VIDEO Snimili brod na Pelješcu dok ispušta smeđu tvar: “Ovdje se djeca kupaju, ovo je sramota!”

VIDEO Snimili brod na Pelješcu dok ispušta smeđu tvar: “Ovdje se djeca kupaju, ovo je sramota!”
Foto: Tomislav i Hrvoje Opačak / Screenshot

KUĆIŠTE – Mještani Kućišta na poluotoku Pelješcu muku muče s brodom za prijevoz turista koji im se privezao za mul i kako kažu, ispušta fekalije ravno u more, što ne smije raditi. Žale se da ovo nije prvi put, a tvrde i da su razgovarali s kapetanom koji im govori da se ne radi o fekalijama, već “talogu od kave”. Unatoč brojnim pokušajima, do vlasnika broda ili kapetana nismo mogli doći, a mještani kažu da se oko broda širi smrad, dok se morem razlijevaju fekalije i toalet papir. Ovaj put incident su i snimili.

– Ovo je ustaljena praksa u Kućištu na Pelješcu, Kriljanske trabakule puštaju fekalije u more – kazuje nam Tomislav Opačak.

Foto: Tomislav i Hrvoje Opačak

Prekoputa, na Korčuli kupalište zatvoreno zbog visoke koncentracije escherichie coli

– Na plaži koja se vidi na slikama se kupaju djeca, kako i turisti, jedna je od najviše korištenih plaža u mjestu. Izjava kapetana je da je to fundač od kave, također se na dnu mogu vidjeti tragovi wc papira – kazuje nam Tomislav, dok njegov rođak Hrvoje Opačak šalje snimku.

Stanovnici Kućišta nas podsjećaju i da je ove godine prvi put kupalište prekoputa, na otoku Korčuli zatvoreno zbog previskoke koncentracije escherichie coli.

– Što sve sebi pojedini vlasnici plovila u ovom slučaju trabakula Aloha sebi dopuštaju. Ovo nije prvi put da se ovo radi, mještani odavno upozoravaju sve nadležne institucije da se uključe u sprječavanje ove ekološke katastrofe, međutim sluha za rješavanje problema nema. Ovo je rađeno u sred mjesta u sred bijela dana, a možete tek misliti šta se radi noću kad nema očiju. Podmorje s obe strane mula je potpuno devastirano – kazuje Hrvoje kojeg smo pitali i za kontakt od kapetana broda Aloha, no prema njegovim tvrdnjama, kapetan ne želi dati broj, te se s posadom povukao u unutrašnjost plovila – kaže Hrvoje.

Foto: Tomislav i Hrvoje Opačak

Kontaktirali smo i predsjednicu Mjesnog odbora Kućište, Vanju Šestanović, koja nam je potvrdila događaj i kaže da ovo nije prvi put:

– Mi u mjestu imamo viber grupu u kojoj izmjenjujemo informacije, tako da sam upoznata sa situacijom. Vidjela sam da je to brod koji se veže tamo na mulu i u more je iskrenuo septičku jamu, što ne bi smjela biti praksa ni u kanalu, a kamoli u luci. Mjesni odbor je tražio od Lučke uprave i Lučke kapetanije da se to riješi, jer ovo nije prvi put, nego je prvi put ovo snimljeno. Mještani su to i prije se žalili, ali su imali samo riječ, ali ne i dokaze. Sad imaju i to – kazuje nam predsjednica Mjesnog odbora.

Radi li se o tolikoj količini taloga od kave (sve i da je istina, NE SMIJE SE ispuštati u more, pogotovo ne u lučkom području) ili pak o ljudskim gov**ma, svakako bi trebale utvrditi nadležne službe, koje su, kako su nam kazali, pozvane na teren.

Jurica Gašpar

VIDEO: BRODOVE USIDRILI ODMAH ISPRED PLAŽE Ovako u Krilu Jesenice zamišljaju turizam
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.