Otvoren zapadni dio Luke Cres, jedna od najvećih investicija u pomorsko dobro u Primorsko-goranskoj županiji

Foto: Promo

CRES – U Cresu je održana prigodna svečanost povodom otvorenja zapadnog dijela luke Cres. Riječ je o projektu vrijednom 40,7 milijuna kuna i jednom od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije dosad. Gotovo 30 milijuna kuna sufinancirano je kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

Novi vanjski lukobran dužine 185 metara i širine oko 6 metara služi za prihvat linijskih putničkih brodova, a uređen je i kopneni dio luke koji se prostire na oko 280 metara. Lukobran pruža nužnu zaštitu akvatorija unutar lučkog područja i uvjete za uvođenje većeg broja linijskih brodova u cjelogodišnjoj plovidbi.

Foto: PGŽ

– Trenutno nema grada ili općine na moru bez projekta rekonstrukcije rive ili lukobrana. U cijelosti smo doprinijeli izmjeni vizura naših gradova i općina i unaprjeđenju turizma i pomorstva. Približavamo se iznosu od oko 400 milijuna kuna ulaganja – izjavio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, izrazivši veliko zadovoljstvo intenzivnim ciklusom ulaganja.

– Na vrijeme smo shvatili da je dobar dio naše županije more i obala od tisuću kilometara i pripremili projekte, prostorne planove i projektnu dokumentaciju u sustavu lučkih uprava. Tako smo nakon ulaska u EU uspješno aplicirali mnoge projekte – pojasnio je župan.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako se posljednjih godina iznimno ulaže u lučku infrastrukturu, te da iznos dostiže dvije milijarde kuna na razini Hrvatske, a najviše sredstava dolazi iz EU fondova. Dodao je kako se u ovoj perspektivi otvara nova omotnica gdje će do 2027. biti predviđen otprilike isti iznos za gradnju lučke infrastrukture kao i do sada.

– Danas je veliki dan za Cres! Iznimno smo ponosni na projekt ulaganja u male primorske i otočne luke vrijedan 2 milijarde kuna. Danas smo imali priliku otvoriti novoizgrađeni lukobran na zapadnom dijelu luke Cres – riječ je o jednom od prvih projekata kojemu smo dodijeli bespovratna sredstva iz EU fondova, kroz investicijski ciklus “Renesansa na hrvatskoj obali” – kazao je Butković.

– Ova investicija, vrijedna gotovo 40 milijuna kuna, je zaista primjer uspješne realizacije budući da se radi o projektu koji je od velikog gospodarskog značaja za Cres, ali i cijelu županiju, jer ovakvim projektima stvaramo preduvjete za daljnji razvoj luke ali i samog grada Cresa. To ujedno garantira ostanak na otocima i poboljšanje životnih uvjeta što je i cilj programa Vade. Čestitam svima uključenima u provedbu ovog projekta, od Lučke uprave Cres, županije, SAFU-a a posebno izvođačima na uspješno odrađenom poslu! – objavio je ministar nakon događaja.

Anton Opatić, ravnatelj ŽLU Cres, projekt je opisao kao najznačajniji projekt Županijske lučke uprave koji se uspješno realizirao sinergijom resornih ministarstava, Županije i Grada. Zahvale na podršci uputio je i Gradonačelnik Cresa Marin Gregorović i izrazio uvjerenje da će Cres nastaviti rasti kao destinacija pomorskog i lučkog prometa.

Također, uz zaštitu lučkog bazena i omogućavanje uvjeta za uvođenje većeg broja linijskih brodova u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, osobe smanjene pokretljivosti sada imaju uređen i kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja, a vozila dostave i hitnih službi dostupan i prohodni putnički terminal.

Luka Cres ujedno je prva luka koja ima prihvat za crni i sivi tank što povećava sigurnost pomorske plovidbe u creskom akvatoriju.

D.G.