2 min. čitanja

Krajem rujna Jelsa postaje središnje mjesto ekologije i održivosti

Krajem rujna Jelsa postaje središnje mjesto ekologije i održivosti
Foto: Morski HR

JELSA – Turistička zajednica općine Jelsa uključila se u European Sustainable Development Week s GO GREEN in Jelsa festivalom. Zadnji vikend u rujnu pripremaju bogati program s temom – ekologije i održivosti.

Program će se održati od 30. rujna do 2. listopada, a uključuje niz sadržaja koji će naći svoju publiku u svim dobnim skupinama.

Foto: TZ Jelsa

Riječ je o prvom festivalu ovakve vrste na otoku Hvaru koji teži razvijanju svijesti gostiju i domicilnog stanovništva o održivom razvoju, smanjenju i zaustavljanju zagađenja okoliša te razumnoj i učinkovitoj eksploataciji prirodnih dobara. Festival je namjenjen djeci i odraslima uz različite edukacije, radionice eko akcije čišćenja, nordijskog hodanja, predstava i filmova povezanih s ovom tematikom.

Radionice su usmjerene prema održivom razvoju, održivom gospodarenju otpadom, suradnji i povezivanju u službi zajednice. Djeca će kroz radionice učiti kako se filca vuna, reciklira auto guma, papir, kako se  izrađuje novi komad odjeće od starih majica ili kako se izrađuje bio kugla za čišćenje mikroorganizama u moru.

Udruga „Eco Hvar“ će urediti i napraviti hranilišta za mačke uz naglasak na brigu o napuštenim životinjama, a s istim ciljem Općina Jelsa osigurat će 50 besplatnih kastracija za mačke. Prezentacija o mačkama u organiziciji Udruge Eco Hvar pod nazivom: ‘Mace naši prijatelji’ sastoje se od priče jedne ulične mačke uz lutkarske rekvizite i glazbu te demonstracije izrade hranilice za samoživuće mačke.

Na području Jelse, Vrboske i južne strane otoka Hvara biti će organizirana treća po redu eko akcija čišćenja podmorja, u suradnji sa Ronilačkim Klubom „Nautilus“ i Ronilačkim Klubom „Black Pearl“. Cilj ovog projekta jest promijeniti svijest o očuvanju okoliša stavljanjem naglaska na sve veću onečišćenost mora.

Komunalni otpad predstavlja jedan od ključnih globalnih problema koji je potrebno rješavati kroz bottom up pristup, na lokalnoj razini doprinoseći globalnim ciljevima problematike morskog otpada. More i okoliš predstavljaju jednu jedinstvenu cjelinu međusobno povezanih ekosustava te je kao takvo odgovornost svakog pojedinca stoga je svrha ovog projekta podizanje svijesti o problematici otpada.

Detaljan program ovog hvalevrijednog festivala možete pronaći na web stranici Turističke zajednice Jelse.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.