1 min. čitanja

Besplatan željeznički prijevoz za djecu i učenike osnovnih i srednjih škola

Besplatan željeznički prijevoz za djecu i učenike osnovnih i srednjih škola
Foto: Trainline / Ilustracija

ZAGREB – Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je Zaključak o uvođenju pilot-projekta besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola. Riječ je o pilot-projektu koji obuhvaća neograničeno korištenje prijevoza vlakom tijekom 15 mjeseci, odnosno od 1. listopada 2021. do 31. prosinca 2022. godine za oko 780.000 djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području cijele Republike Hrvatske.

Ovaj pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna i povremena putovanja vlakom, kao što su jednodnevni izleti, terenska nastava, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja.

Realizacija ovog projekta, kao dijela Programa Vlade Republike Hrvatske 2020. – 2024., doprinijet će povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografske revitalizacije, poboljšanju životnog standarda građana, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza. Uz to, znatno će se ojačati razvoj integriranog prijevoza putnika, uz mogućnost ukidanja paralelnih linija željezničkog i autobusnog prijevoza.

Za provedbu ovog pilot-projekta osigurat će se ukupno 30 milijuna kuna, a prema podacima iz 2019. godine djeca i učenici osnovnih i srednjih škola ostvarili su 3,3 milijuna putovanja vlakom, od čega 90 % čine putovanja učenika osnovnih i srednjih škola s pretplatnim kartama.

Provedba ovog projekta uz investicijski ciklus u obnovu željezničke infrastrukture, kao i nabava novih putničkih vlakova koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, pozitivno će utjecati na povećanje korištenja, ali i održivost željezničkog prijevoza, čime se doprinosi i smanjenju štetnih utjecaja prometa na okoliš.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.