Božinović i službeno potvrdio: “Hrvatski državljani najkasnije od 1. prosinca u SAD putuju bez viza!”

Foto: Pixabay / MUP / Morski HR

Ministar unutarnjih poslova Davora Božinović objavio je da će Hrvatski građani u SAD najkasnije do 1. prosinca ove godine moći putovati bez viza. 

– Zahvaljujem u ime Vlade Republike Hrvatske Robertu Silversu, podtajniku Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država Department of Homeland Security , koji me upravo obavijestio o službenom ulasku Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza. Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza. Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država – poručio je Božinović.

Da bi ušli u američki Program izuzeća od viza, Republika Hrvatska morala je ispuniti čitav niz, pretežno sigurnosnih uvjeta. Najveći dio odnosio se na jačanje sposobnosti i osiguravanje tehničkih uvjeta za prikupljanje i analizu biometrijskih podataka putnika koji ulaze u Hrvatsku, sigurnost putnih isprava, jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma, razmjenu podataka o stranim terorističkim borcima i niza drugih relevantnih sigurnosnih informacija s nadležnim službama SAD-a, prije svega onima u Ministarstvu domovinske sigurnosti, a onda i FBI-u, Centru za nadzor terorista i DEA-i.

D.G.