2 min. čitanja

Splitski student proizveo pivo od kvasca iz mora

Splitski student proizveo pivo od kvasca iz mora
Foto: Doc. dr. sc. Marin Ordulj

SPLIT – Revolucionarni proizvod stiže nam s Odjela za studije mora splitskog Sveučilišta. Novopečeni magistar inženjer ekologije i zaštite mora Petar Puškarić uspio je proizvesti pivo od kvasca izoliranog – iz mora.

Morski kukumar – naziv je jedinstvenog piva koje je proizvedeno iz kvasca izoliranog iz morske vode. Čini se da je Petar Puškarić uz pomoć svog mentora docenta dr.sc. Marina Ordulja uspio ono što nitko dosad u svijetu nije. Barem prema službenoj znanstvenoj literaturi. Docent Ordulj ispričao nam je kako je krenula cijela ova pivsko-morska avantura.

Foto: Doc. dr. sc. Marin Ordulj

– Sve se odigralo na predavanju iz mikrobiologije mora. Pričali smo o morskim kvascima, čija primjena je dosta značajna u farmaceutskoj, ali i prehrambenoj industriji. Znao sam da je kolega Puškarić u slobodno vrijeme pivar pa sam mu predložio da za diplomski rad napravi pivo od morskog kvasca. No tada je ostalo samo na ideji – kaže nam profesor Ordulj.

Priča se ponovno pokreće nakon dvije godine, kada profesoru Ordulju prilazi student Puškarić te mu predlaže da probaju proizvesti pivo od morskog kvasca.

Foto: Doc.dr.sc. Marin Ordulj

– Ovo je i meni bio “izlet u nepoznato” jer dosad nisam proučavao kvasce. Kolega Puškarić je stvarno zaronio u cijelu tu problematiku oko metode, izolacije i uzgoja, no cijeli proces je bio kao utrka na 100 metara s preponama. Imali smo svega nekoliko mjeseci za napraviti cijeli diplomski. A prepone su bile od postupka izolacije, preko testa za fermentaciju pa se onda moralo izolirati i namnožiti te kvasce te ih identificirati – slikovito nam je opisao docent Ordulj.

Od 16 uzoraka dobivena su 4 kvasca, od kojih su tek dva uzorka uspjela fermentirati u pivo. I to zahvaljujući kvascu Candida famata, koju su uzeli tijekom zime, iz uzorka morske vode na srednjem Jadranu.

Uspjeli su proizvesti 40 boca “morskog piva” neobičnog okusa.

– Još uvijek smo živi i zdravi, ha ha ha. Citirat ću kolegu koji je Morski kukumar opisao kao pivo blago kiselkastog okusa, s primjesom voćnih aroma. Ta aroma koju ostavlja morski kvasac uistinu nije loša – kazao nam je docent Ordulj.

Izrada piva od morskog kvasca nije jeftin proces, a cijela proizvodnja osigurana je sredstvima fakulteta. Momci ovdje ne misle stati. Morski kukumar tek je početak daljnjeg razvoja piva iz morskog kvasca, za koji će ipak trebati prikupiti malo veća sredstva. U svakom slučaju, pratit ćemo i dalje ovu ekipu znanstvenika. Tko zna – možda nas uskoro iznenade još kakvim neobičnim jestivim spojem.

Kristina Bokanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.