2 min. čitanja

Stanovnici Ilovika najavili prosvjed: “Ukinuta nam je brodska linija, onemogućen prijevoz školske djece i medicinska skrb”

ILOVIK – “Otok Ilovik nepotrebno odsječen od svijeta zbog loše pripremljenog projekta dogradnje luke Mrtvaška. Djeca ne mogu u školu!” priopćava javnosti Vijeće mjesnog odbora Ilovik s pozivom građanima da podrže prosvjed u petak 8. listopada 2021. u 10:30 sati u Malom Lošinju ispred zgrade gradske Uprave.  Danas se zbog nesposobnosti i krupnog kapitala uništava otok Ilovik, a sutra će se to dogoditi i drugima, navodi se u priopćenju, koje u daljnjem tekstu prenosimo u cijloesti:

“Odlukom ministra mora Olega Butkovića i gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić, uz potporu župana Zlatka Komadine, od danas 4. 10. 2021. ukida se na neodređeno vrijeme brodska linija Ilovik – Mrtvaška zbog loše pripremljenog projekta dogradnje luke Mrtvaška, čime je otok Ilovik uskraćen za medicinsku skrb, regularno obrazovanje 14 učenika, opskrbu dućana, OPG- ova i 6 restorana.

Već danas, zbog jakog je juga obustavljena plovidba po novoj ruti Ilovik – Mali Lošinj, tako da naša djeca nisu u mogućnosti ići u srednju školu u Mali Lošinj, učiteljica viših razreda osnovne škole ne može doći raditi na Ilovik, onkološki pacijent koji živi na otoku, inače hrvatski branitelj, danas ne može otići po svoju redovnu terapiju, pošta ne može otići s otoka ni doći na otok. Svega toga ne bi bilo, da imamo mogućnost pristajati u uvali Mrtvaška na najjužnijoj točki otoka Lošinja, do koje Ilovčani mogu ploviti po svakakvom vremenu i tijekom cijele godine!

Ovakvim katastrofalnim projektom i još gorom organizacijom radova počinje uništenje možda jedinog otoka na Jadranu koji je postigao ogromni pozitivni skok u broju djece, mladih obitelji i uopće stanovnika. Našoj se djeci od danas onemogućava školovanje i mlade obitelji tjera da napuste otok, a svima ostalima, naročito starijima, ukida zdravstvena skrb, dostupnost bolnica i liječnika, opskrba i sve ono što omogućuje normalan život.

Prošlog tjedna, nakon više od stotinu godina zatvorena je škola na Unijama, a posljednja unijska obitelj s dvoje djece morala je iseliti i napustiti otok. Gradonačelnica Ana Kučić, župan Zlatko Komadina i ministar Oleg Butković to sada pokušavaju napraviti Iloviku.

U petak, dana 8. 10. 2021. u 10,30 sati, u Malom Lošinju organiziramo prosvjed na adresi Riva lošinjskih kapetana 7 (ispred zgrade Grada).

Pozivamo da nam se na prosvjedu pridruže i stanovnici Lošinja, kao i svih okolnih mjesta i otoka, jer danas se zbog nesposobnosti i krupnog kapitala uništava otok Ilovik, a sutra će se to dogoditi i drugima”, stoji u priopćenju otočana.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.