2 min. čitanja

U Paškoj uvali i u Paškim vratima viđena sredozemna medvjedica

U Paškoj uvali i u Paškim vratima viđena sredozemna medvjedica
Foto: Youtube / Screenshot / Ilustracija

PAG – U akvatoriju otoka Paga zamijećena je sredozemna medvjedica. Prema informacijama nekolicine ribara sredozemna medvjedica viđena je u Paškim vratima na spoju Paške uvale i Velebitskog kanala te na području Punte sv. Nikole, javlja Radio Pag. Slične informacije posljednjih tjedana stizale su i u redakciju portala Morski HR, no kako iste nisu i potvrđene, nismo ih do sad objavljivali.

Sredozemnu medvjedicu na otoku Pagu prije više od 30 godina istraživao je prof.dr.sc. Hrvoje Gomerčić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji je u svojem radu o tim istraživanjima naveo kako su dvije sredozemne medvjedice imale stanište u blizini Paškoga mosta.

Profesor Gomerčić je tijekom istraživanja naveo kako već početkom devedesetih godina taj par sredozemnih medvjedica nije više viđen na svom staništu. sredozemna medvjedica je ponovno viđena na Pagu i to 2008. godine kod mjesta Dinjiška, a 2011. godine kod mjesta Proboj i sada deset godina nakon toga viđena je u Paškoj uvali.

Pretpostavlja se da se radi o sredozemnim medvjedicama koje su na Pag došle s nekog drugog područja, no postoje i mišljenja kako možda stalno žive u akvatoriju Paga. Odgovor na to pitanje ipak trebaju dati stručnjaci.

Sredozemna medvjedica se zadržava na žalovima, u špiljama i grotama, na izoliranim i teško dostupnim stjenovitim područjima. Svega toga na obalama otoka Paga ima dovoljno i zbog toga znanstvenici smatraju da je Pag idealno područje za život sredozemne medvjedice.

Iako je bila stanovnik Jadrana, zna se da je 1964. ubijen zadnji primjerak sredozemne medvjedice koji je živio u hrvatskom dijelu Jadrana. Ovu vrstu su u Jadranu istrijebili pretežito ribari i ribarski alati, pa je desetljećima nije ni bilo. Ponovno se pojavila početkom 2000-ih, a posljednja koja je viđena u sjevernom Jadranu, 2014. je uginula od starosti. Od tada pripadnika njezine u vrste u hrvatskom moru nema, kao što ih dugo nije bilo ni prije nje.

Sredozemna medvjedica je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, a prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, novčana kazna za ubijanje sredozemne medvjedice iznosi 100 000 kuna. Sredozemna medvjedica je jedan od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Morski čovik će se vratiti kad mu čovjek ne bude blizu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.