2 min. čitanja

OBJAVLJENE ANIMACIJE HRVATSKIH GRADOVA Ovako će izgledati ako drastično poraste razina mora!

OBJAVLJENE ANIMACIJE HRVATSKIH GRADOVA Ovako će izgledati ako drastično poraste razina mora!
Foto: Climate Central / Screenshot / Morski HR

Prije nekoliko dana prenijeli smo članak u kojem je Climate Central objavio fotografije nekih popularnih gradova u svijetu, odnosno kako bi mogli izgledati 2050. godine ako ništa ne učinimo po pitanju globalnog zagrijavanja.

Znanstvenici Climate Centrala tvrde da bi do 2050. godine globalna temperatura zraka mogla biti tri stupnja viša, a mnogi gradovi u blizini obala bit će izgubljeni pod morem. Ako ništa ne učinimo, za samo 30 godina imat ćemo poražavajuće rezultate.

U međuvremenu su proširili popis gradova i dodali i tri hrvatska, koja bi, prema istim predviđanjima, mogla imati velikih problema ako se razina mora krene rapidno povećavati.

U pitanju su Zadar, Pula i Split.

Podsjetimo, klimatski znanstvenici izvijestili su u kolovozu da je svijet već oko 1,2 stupnja Celzijusa topliji od predindustrijskog doba. Temperature bi trebale ostati ispod povećanja od 1,5 stupnjeva, jer kako kažu, to je i kritični prag da bi se izbjegli najteži utjecaji klimatske krize.

No čak i u najoptimističnijem scenariju, gdje globalne emisije stakleničkih plinova danas počinju opadati i do 2050. godine smanjene su na nulu, globalna temperatura će i dalje doseći prag od 1,5 stupnjeva prije nego bi krenula padati.

U manje optimističnim scenarijima, gdje se emisije nastavljaju penjati nakon 2050. godine, planet bi mogao doseći povećanje od 3 stupnja već u 2060-im ili 2070-im godinama, a oceani će nastaviti rasti desetljećima nakon toga, prije nego što dosegnu svoje vrhunce.

Tijekom prva dva tjedna u studenom, svjetski čelnici okupit će se na razgovorima o globalnoj klimi uz posredovanje UN-a, u Glasgowu u Škotskoj. Razgovarat će o daljnjem ograničavanju emisija stakleničkih plinova, kao i o iznosu financiranja koje će se razvijene zemlje obvezati da će pomoći siromašnijima da se odmaknu od fosilnih goriva i prilagode utjecajima klimatske krize.

Osim ako se ne poduzmu hrabre i brze mjere, ekstremni vremenski događaji i porast razine mora potaknut klimatskim promjenama sve više će ispunjavati budućnost Zemlje. Znanstvenici kažu da planetu ponestaje vremena kako bi se izbjegli ovi najgori mogući scenariji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PODmorska budućnost – Evo kako će porast razine mora izgledati širom svijeta
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.