2 min. čitanja

Otvoren Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome

Otvoren Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome
Foto: Facebook/Arboretum Trsteno

DUBROVNIK – U sklopu projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“ službeno je otvoren Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome, financiran dijelom i iz EU sredstava.

Centar će pridonijeti interpretaciji prirodne baštine i povećanju turističke atraktivnosti Arboretuma HAZU u Trstenome te razvoju lokalnog gospodarstva. Predviđene su edukacije i radionice za lokalno stanovništvo, turiste i posjetitelje svih uzrasta na temu tradicijskog uzgoja maslina i vinove loze, primjene ljekovitog i aromatičnog bilja, na teme ornitofaune i entomofaune Arboretuma te uloge šuma u melioraciji negativnih okolišnih promjena.

Foto: HAZU

Centar je izgrađen primjenom kriterija zelene, odnosno održive nabave što je prikazano u korištenju autohtonih materijala i proizvoda, poput drvene stolarije (prozori i vrata), završne obrade pročelja kamenom, drvenim konstrukcijama pergola na terasama i slično. U sklopu projekta uređena je i tematsko-poučna staza u maslinicima Arboretuma.

Najavljena je i druga glavna aktivnost projekta, nabava broda te otvaranje nove brodske linije koja će povezivati Arboretum Trsteno i otok Lokrum. Cilj projekta je očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje prirodnoga naslijeđa i njegovih kulturno-povijesnih vrijednosti te upravljanje prostorom pomoću interpretacije i prezentacije zaštićene prirodne baštine, čime se pridonosi održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Cjelokupna vrijednost projekta je 18.289.422,37 kuna, a veći dio bespovratnih sredstava osiguran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz korisnika projekta, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, u projektu sudjeluju Javna ustanova Rezervat Lokrum, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačkom art udrugom bez granica (DART).

Foto: Facebook/Arboretum Trsteno

Arboretum Trsteno poznat je po povijesnim perivojima i zbirci sredozemnih i egzotičnih vrsta biljaka. Osnovan je 1948. na prostoru i podlozi povijesnog ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, datiranog od 1494., te je zakonom zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture. Na prostoru od 28 hektara objedinjuje nekoliko različitih cjelina: povijesni renesansni perivoj s ljetnikovcem, povijesni neoromantičarski perivoj iz 19/20. stoljeća, povijesni maslinik, te prirodnu vegetaciju šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalne stijene.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.