2 min. čitanja

Rab je prvi otok u Hrvatskoj na kojem je uvedena optička infrastruktura

Rab je prvi otok u Hrvatskoj na kojem je uvedena optička infrastruktura
Foto: Ivo Biočina / HTZ

RAB – Možemo se pohvaliti da je Rab prvi optički otok u Hrvatskoj i da je gotovo 90 posto otoka pokriveno optikom – kazala je Anamaria Kolonić iz Sektora za planiranje i inženjering pristupnih mreža Hrvatskog Telekoma.

– Optiku uvodimo diljem Hrvatske i ne doživljavamo je kao privilegij samo velikih gradova već želimo cijelu Hrvatsku spojiti, uključujući mala mjesta, ruralna područja i otoke – dodala je, prenosi Novi list.

Optička infrastruktura te brz i kvalitetan pristup internetu omogućit će čitavoj zajednici povećanje gospodarske aktivnosti i kvalitete života građana Raba i njihovih gostiju, što se osjetilo pogotovo u ova pandemijska vremena kad se svakodnevica preselila u domove.

Iz HT-a navode da će uvođenje optike značiti i manje smetnji tijekom nevremena.

– U odnosu na bakar kao medij, uvođenjem optike smanjuju se i smetnje nakon grmljavinskih nevremena po kojima je naš kraj poznat, bez obzira na predivne slike koje se ovjekovječe tijekom nevera – kaže Anamaria Kolonić.

Rab je zbog svoje specifične konfiguracije terena i blizine mora zahtijevao uvođenje novih tehnika i koncepata te prilagođavanje postojećih, a pojavili su se i brojni izazovi s adresama korisnika koje nisu bile riješene kroz katastar. Ipak usprkos svemu tome, otok Rab više nije otok kada su u pitanju optičke mreže, već ravnopravni dio najnaprednije komunikacijske veze u rangu s najrazvijenijim svjetskim metropolama.

Hrvatski Telekom ima najveću optičku mrežu u Hrvatskoj s kojom je pokriveno više od 400.000 kućanstava omogućivši im da uživaju u giga brzinama. U 2021. je drugu godinu zaredom postignuta rekordna pokrivenost optikom, a do kraja godine plan je doći do oko 100.000 novih priključaka. Optika omogućava i prijenos podataka na mnogo veće udaljenosti i to gotovo bez slabljenja signala. Neovisno o lokaciji stana ili poslovnog prostora, optička infrastruktura, sa znatno manjom potrebnom energijom, osigurava velike brzine prijenosa, a uz to je gotovo neosjetljiva na elektromagnetske smetnje što u konačnici osigurava bolju kvalitetu i stabilnost.

Jednostavno rečeno, dugoročno je optika najbolja tehnologija za prijenos podataka, kako po pitanju brzina tako i niskih latencija od 3-4 milisekunde koje su već danas na optici potpuno uobičajene. Isto tako, optičke mreže su preduvjet za razvoj 5G tehnologije koja je važna prekretnica za zemlju i temelj budućeg tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja kao i veće kvalitete života.

Vladimir Mrvoš

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.