Rab je prvi otok u Hrvatskoj na kojem je uvedena optička infrastruktura

Foto: Ivo Biočina / HTZ

RAB – Možemo se pohvaliti da je Rab prvi optički otok u Hrvatskoj i da je gotovo 90 posto otoka pokriveno optikom – kazala je Anamaria Kolonić iz Sektora za planiranje i inženjering pristupnih mreža Hrvatskog Telekoma.

– Optiku uvodimo diljem Hrvatske i ne doživljavamo je kao privilegij samo velikih gradova već želimo cijelu Hrvatsku spojiti, uključujući mala mjesta, ruralna područja i otoke – dodala je, prenosi Novi list.

Optička infrastruktura te brz i kvalitetan pristup internetu omogućit će čitavoj zajednici povećanje gospodarske aktivnosti i kvalitete života građana Raba i njihovih gostiju, što se osjetilo pogotovo u ova pandemijska vremena kad se svakodnevica preselila u domove.

Iz HT-a navode da će uvođenje optike značiti i manje smetnji tijekom nevremena.

– U odnosu na bakar kao medij, uvođenjem optike smanjuju se i smetnje nakon grmljavinskih nevremena po kojima je naš kraj poznat, bez obzira na predivne slike koje se ovjekovječe tijekom nevera – kaže Anamaria Kolonić.

Rab je zbog svoje specifične konfiguracije terena i blizine mora zahtijevao uvođenje novih tehnika i koncepata te prilagođavanje postojećih, a pojavili su se i brojni izazovi s adresama korisnika koje nisu bile riješene kroz katastar. Ipak usprkos svemu tome, otok Rab više nije otok kada su u pitanju optičke mreže, već ravnopravni dio najnaprednije komunikacijske veze u rangu s najrazvijenijim svjetskim metropolama.

Hrvatski Telekom ima najveću optičku mrežu u Hrvatskoj s kojom je pokriveno više od 400.000 kućanstava omogućivši im da uživaju u giga brzinama. U 2021. je drugu godinu zaredom postignuta rekordna pokrivenost optikom, a do kraja godine plan je doći do oko 100.000 novih priključaka. Optika omogućava i prijenos podataka na mnogo veće udaljenosti i to gotovo bez slabljenja signala. Neovisno o lokaciji stana ili poslovnog prostora, optička infrastruktura, sa znatno manjom potrebnom energijom, osigurava velike brzine prijenosa, a uz to je gotovo neosjetljiva na elektromagnetske smetnje što u konačnici osigurava bolju kvalitetu i stabilnost.

Jednostavno rečeno, dugoročno je optika najbolja tehnologija za prijenos podataka, kako po pitanju brzina tako i niskih latencija od 3-4 milisekunde koje su već danas na optici potpuno uobičajene. Isto tako, optičke mreže su preduvjet za razvoj 5G tehnologije koja je važna prekretnica za zemlju i temelj budućeg tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja kao i veće kvalitete života.

Vladimir Mrvoš