2 min. čitanja

Raste interes za studijima Morskog ribarstva i Vojnog pomorstva na engleskom jeziku u Splitu

Raste interes za studijima Morskog ribarstva i Vojnog pomorstva na engleskom jeziku u Splitu
Foto: Pixabay/Ilustracija

SPLIT – Splitsko sveučilište uspješno je provelo sve zacrtane ciljeve kroz programe na engleskom jeziku, a koji se provode na studiju Morskog ribarstva te na integriranom studiju Vojnog pomorstva.

Studiji se provode kroz projekt “InteRiV”, koji je financiran EU sredstvima u iznosu nešto većem od 1,75 milijuna kuna. Interes za oba studija prilično je velik, kažu na splitskom Sveučilištu, gdje se nadaju da će se takav interes nastaviti i u budućnosti.

Oba studijska programa kreirana su tako da je nastava usmjerena na studente, zasnovana na suradničkom i aktivnom učenju, a posebna pažnja posvećena je iskustvenom učenju, odnosno povezivanju teorije i praktičnog rada.

Diplomski studij Morskog ribarstva (Marine fishery) mogu upisati studenti koji su već završili trogodišnji preddiplomski studij (180 ECTS) iz srodnih područja studija, a zanimljiv je onima koji žele naučiti kako kontrolirano i održivo iskorištavati morske resurse, usvojiti statističke modele koji se primjenjuju u morskom ribarstvu, predvidjeti utjecaj ribolova na stanje populacija i sastav zajednica.

Bitna komponenta ovog studija je stručna praksa/terenska nastava tijekom koje studenti unaprjeđuju znanja i stječu kompetencije koje su u skladu sa zahtjevima tržišta rada. Terenska nastava odrađuje se na ribarskom brodu, kroz posjet mrjestilištima i uzgajalištima riba te pogonima za preradu riba uz dodatnu praksu na istim ustanovama.

Photo: Morski.hr/Ilustracija

Studenti se osposobljavaju za stručne poslove ulova, uzgoja, prerade i prometa ribe i drugih morskih organizama te njihovog očuvanja od kvarenja, zatim za projektiranje i izradu ribolovnih alata te za tehnološko projektiranje uzgajališta morskih riba i drugih morskih organizama, kao i pogona za preradu i očuvanje proizvoda mora.

Studij Morskog ribarstva je multidisciplinaran i omogućuje nadogradnju znanja iz specifičnih područja vezanih za problematiku morskog ribarstva, marikulture, gospodarenja živih bogatstava mora i korištenja proizvoda morskog ribarstva sa velikim brojem specijalističkih izbornih predmeta. A riječ je, kažu, o sve traženijem zanimanju.

Sličan program očekuje i studente koji se odluče za program Vojno pomorstvo, koji traje pet godina, ima dva smjera („Vojna nautika“ i „Vojno brodostrojarstvo“), a njegovim se završetkom stječe akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva smjera vojna nautika ili vojno brodostrojarstvo.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Studenti stječu teorijska znanja i praktične pomorske vještine važne za pomorsku profesiju i usklađene s međunarodnim i nacionalnim standardima. Završetkom studija Vojnog pomorstva opće kompetencije studenata istovjetne su onima koje se stječu na drugim pomorskim fakultetima.

Više o navedenim studijima na engleskom jeziku možete pronaći na web stranici splitskog Sveučilišta.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.