Vakula objavljuje prvu pjesničku zbirku “Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze”

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u ovoj Godini čitanja u Hrvatskoj – nakon „Vjetropiraste“, prve u nizu „Vremenastih priča“ koje će se uskoro nastaviti s „Oblačastom“ – Zoran Vakula u Kući Petra Preradovića u Grabrovnici pokraj Pitomače u petak, 5. studenoga 2021. godine u 19 sati po prvi put predstavlja svoju prvu pjesničku zbirku „Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze“. 

Osnovni cilj ove zbirke je dodatna promidžba i pristupačnost meteorologije, posebice vremen ske prognoze, te njezino lakše pamćenje, kao i približavanje onima koji vole poeziju u rimi.  

Zbirka je ponajprije posvećena u svijetu vjerojatno jedinstvenom projektu – svakodnevnim sažetim vremenskim prognozama u rimi od proljeća 2020. godine do ljeta 2021. te klimatskim promjenama i biometeorologiji. 

Budući da je većina rima nastala u koronaviroznom razdoblju koje je u Hrvatskoj počelo u prvim  mjesecima 2020. godine i nakon velikog „zagrebačkog potresa“ u ožujku iste godine, dio stihova  je i nekrološke naravi – oproštaj i spomen na neke od poznatih osoba koje su nas napustile  prošlih mjeseci. 

U zbirci se nalaze i rimovane najave zanimljivih sportskih događanja i nekih još uvijek aktual nih kulturnih, kao i prigodnice više ili manje povezane s vremenskom prognozom. 

Čitajući zbirku možemo se podsjećati ne samo na sva ta događanja i kojekakvo vrijeme na poje dine dane ove i prošle godine, nego i na blagdane i praznike u Hrvatskoj, te na neke proglašene  međunarodne i svjetske dane. 

Izdavač zbirke je Zoran Vakula, suizdavač PDF obrt Našice, a objavu zbirke omogućila je Općina Pitomača. 

Osim na promociji, zbirka će se uskoro moći kupiti i u nekim knjižarama. 

Evo nam prve zbirke meteorima, 

što naravno – ne sviđaju se baš svima, 

ali vjerojatno će barem nekima… 

Kada zavlada dosada, 

možda i ne samo tada, 

rime mnogi imaju rada 

ili će ih zavoljeti od sada… 

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

PEROM I KISTOM O VREMENU: Zoran Vakula i Nik Titanik predstavili slikovnice o meteorologiji za najmlađe