2 min. čitanja

U Dubrovniku najavili kruzera, koliko je dana u godini

U Dubrovniku najavili kruzera, koliko je dana u godini
Foto: Pixabay / Ilustracija

DUBROVNIK – Turizam je i tijekom pandemijske 2021. godine pokazao vitalnost i otpornost. Iako su učinci netom minule turističke sezone na krajnjem jugu Hrvatske, zbog činjenice da je riječ o pretežito aviodestinaciji, slabiji nego su zabilježeni na srednjem ili sjevernom Jadranu, može se reći kako će turistički djelatnici s znatno manje zebnje čekati sezonu 2022. godine nego su strahovali još koncem lipnja, piše Dubrovački vjesnik.

Kako god je osjetljiv u odnosu na okolnosti zdravstvene sigurnosti, turizam se dokazao kao izuzetno vitalni segment gospodarstva. Oporavak bilježi i segment kruzinga, o čemu priča i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

– Prezadovoljan sam ovogodišnjom kruzing sezonom koja još traje te do kraja godine očekujemo dolazaka još 15-ak kruzera. Naime, kapaciteti su “plovećih hotela” bili ograničeni i svaki brod je dolazio s tek 50-60 posto kapaciteta s obzirom na maksimalno dozvoljeni COVID kapacitet. Sve to je daleko od idealnog, ali smo zadovoljni, jer se prošle godine ostvarilo svega 25 ticanja uz dolazak ukupno samo 4.323 putnika te dolaske brodova radi repatrijacije posade, lay-up privremenog mirovanja u luci.

Također, bilo je i tzv. tehničkih ticanja. U tom je kontekstu ovogodišnje ostvarenje dolaska 123 kruzera s ukupno 102.326 putnika u dubrovačkoj luci Gruž do 29. listopada ogroman iskorak. Valja reći da se do kraja godine očekuje još 15 dolazaka i oko 7.500 putnika, čime će konačni učinak sezone 2021. biti 138 ticanja i dolazak 110 tisuća putnika na kružnim putovanjima.

Smatram da smo pokazali da kruzing turizam ima budućnost i partnera u nama te da se i uvim uvjetima može voditi sigurno kruzing poslovanje. S optimizmom očekujemo sezonu 2022. kada je, uz povećanje prometa u predsezoni i posezoni, najavljeno čak 365 dolazaka kruzera. Koristim priliku pohvaliti se da smo, zahvaljujući odgovornom i marljivom djelovanju, u suradnji s ostalim dionicima, proglašeni vodećom kruzing destinacijom u Europi u 2021. koju nam je dodijelio World Travel Awards. To priznanje potvrđuje izniman status Dubrovnika koji u velikoj mjeri doprinosi ukupnoj prepoznatljivosti Hrvatske kao kruzing destinacije u međunarodnim okvirima – ističe Pezo.

Dosad pristiglih nešto više od sto tisuća kruzing-putnika sa samo 13,3 posto s 26,25 posto ticanja brodova u odnosu na rekordnu 2019. godinu, Grad je ipak iznova pretvorilo u turističku Meku.

Naravno, dosta toga ovisi o tijeku pandemije, ali se već zna kako je za sljedeću sezonu 2022. godine najavljeno čak 365 dolazaka brodova s oko 570 tisuća putnika, što je potpuno usklađeno s planovima održivog turizma u destinaciji. Maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku tijekom cijele 2022. godine bit će 4.000 putnika istovremeno.

Uz te limite, tijekom iduće sezone se i dalje očekuje povećanje prometa u predsezoni i posezoni te smanjenje prometa u srpnju i kolovozu kao vršnim mjesecima turističke sezone, čime je očekivani broj putnika i brodova u srpnju i kolovozu 2022. smanjen u odnosu na isto razdoblje predpandemijskih godina. Uz sve navedeno, sezona kruzinga 2022. ipak će biti biti produžena i trajati od početka ožujka do kraja prosinca, čime će se produžiti ukupna turistička sezona u destinaciji.

Ahmet Kalajdžić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.