Srdele u Sredozemlju su sve manje – Znanstvenici otkrili zašto

Foto: Ifremer.fr

Francuski institut za istraživanje mora (Ifremer) objavio je rezultate projekta Mona Lisa prema kojem se broj srdela, njihova veličina i težina u Sredozemnom moru u posljednjih 10 godina drastično smanjila. 

Prosječna veličina i težina mediteranske srdele do prije 10 godina iznosila je 15 centimetara i 30 grama. Danas je ova zdrava plava riba spala na 11 centimetara dužine i 10 grama težine, pokazalo je istraživanje francuskog instituta.

Na dijelu Sredozemlja koji su znanstvenici istraživali nije pronađena srdela starija od 2 godine, a trend smanjenja srdela primjećen je još 2000. godine. Statistički, srdela je najčešće lovljena riba na svijetu – što od ljudi što od većih morskih životinja koje se njima hrane.

Smanjenom broju srdela kumovao je i pad populacije mikroalgi, glavnog izvora hrane ovih riba, kojih je također sve manje, a smanjena im je i hranjivost, napominju francuski znanstvenici.

Alge su se pak promijenile zbog promjena u okolišu, tumače u francuskom institutu, napominjući da se smanjio unos hranjivih tvari iz rijeke Rhone a temperatura mora porasla za pola stupnja zbog klimatskih promjena.

J.K.