VIDEO Iz brodogradilišta otpremljen najveći kruzer na svijetu vrijedan više od milijardu dolara

Foto: Screenshot/Youtube

Najveći kruzer na svijetu Wonder of the Seas otpremljen je iz francuskog brodogradilišta Saint-Nazaire put Marseillea na završno uljepšavanje. Više od milijardu dolara vrijedan kruzer na prvo komercijalno putovanje trebao bi krenuti u ožujku iduće godine s Floride. 

Wonder of the Seas ima masu gotovo 240 tisuća tona i trenutačno je najveći kruzer na svijetu te je za oko 5% veći od prvog kruzera klase Oasis kompanije Royal Caribbean, koji je javnosti predstavljen prije više od 10 godina.

Foto: Facebook/Nantes Saint-Nazaire Port

Brod je dug nešto više od 362 metra, imat će 2300 članova posade te će moći primiti gotovo 7 tisuća putnika koji će na raspolaganju imati niz pogodnosti poput kazališta na otvorenom, vodene tobogane pa čak i zip line. Novost u odnosu na ostale brodove iste klase je konzolni bar pored bazena, zatim posebnu zonu za putnike u apartmanima s dnevnim boravkom, restoranom i privatnim vanjskim prostorom na palubi.

Gradnja ovog “morskog čuda” započela je u travnju 2019. u francuskom brodogradilištu Chantiers de l’Atlantique. Isporuka broda prolongirana je zbog pandemije pa su testna ispitivanja obavljena tek u kolovozu ove godine.

Pandemija je poremetila i planove vezane uz prvo krstarenje najvećeg kruzera na svijetu koji je prvo komercijalno putovanje trebao imati iz Šangaja. No kako se Kina nije još otvorila za međunarodna krstarenja, brod će se na svoje prvo putovanje otisnuti s Floride u ožujku iduće godine, a na ljeto bi trebao posjetiti i Mediteran.

Prva kružna putovanja Wonder of the Seas imat će na Karibima, a najjeftiniji aranžman za 5 noćenja je 610 dolara po osobi. Plovidba Mediteranom bit će nešto skuplja pa će 3 noći za krstarenje zapadnom obalom Italije stajati 568 dolara po osobi.

Wonder of the Seas peti je brod klase Oasis kompanije Royal Caribbean, koja je već naručila i šesti brod iz iste klase čiji dovršetak se očekuje u drugom tromjesečju 2024. godine.

Izgradnja broda stajala milijardu i 300 milijuna dolara.

K.B.