2 min. čitanja

Murter dobio nove staze i uređeni okoliš zahvaljujući volonterima iz 4 europske zemlje

Murter dobio nove staze i uređeni okoliš zahvaljujući volonterima iz 4 europske zemlje
Foto: Udruga Argonauta

MURTER – Trideset jesenskih dana 10 mladih volontera iz Poljske, Francuske, Španjolske i Bugarske odlučilo je provesti u Murteru radi projekta Stone & Sail Extravaganza koji se provodi kroz program Europskih snaga solidarnosti uz financijsku potporu Europske unije i u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

Jesen u Murteru bila je obilježena volonerskim radom mladih ljudi iz 4 europske zemlje koji su odlučili svoje vještine, entuzijazam i slobodno vrijeme posvetiti brdu Raduču, arheološkoj plaži Colentum i maritimnoj kulturi i tradiciji otoka Murtera.

Foto: Uređenje staze/Udruga Argonauta

Rezultat volonterskog rada su nove pristupne staze na Raduču, novi sloj laka na klupama i ljuljački na Colentumu te promocija maritimne kulture otoka Murtera u matičnim zemljama volontersa. Drugim riječima, ovi javni prostori, upravo radi angažmana spomenutih mladih ljudi, sada obnovljeni mogu mirno čekati zimske i kišne dane, a rekreativci i zaljubljenici u brdo Raduč s kojega puca neopisiv pogled na Kornate, mogu uživati u novim stazama koje do prije mjesec dana nisu tu postojale.

S druge strane, volonteri su se vratili svojim kućama s novim vještinama, znanjima iskustvom i, što je najvažnije, s novim prijateljstvima koje su stekli boravkom u Murteru. Svaki lijepi dan iskorišten je za rad na otvorenom, a tijekom kišnih dana, volonterima se pružila mogućnost pohađanja različitih radionica (hrvatskog jezika, medijske pismenosti, tehnika refleksije i slično) koje su provodili zaposlenici udruge Argonauta i njihovi suradnici iz drugih lokalnih udruga.

Foto: Radionica/Udruga Argonauta

Važna stavka ovog projekta je povezivanje s lokalnom zajednicom i promoviranje mogućnosti i dobrobiti volonterstva kao i spoznaja da se zajedničkim radom i uloženom energijom mogu napraviti brojni pomaci čiji skup kasnije rezultira vidljivim rezultatom na obostranu dobrobit, kako volontera tako i lokalne zajednice koje su postali dijelom kroz ovaj projekt, stoji u priopćenju Udruge Argonauta.

Inače programima Europskih snaga solidarnosti mogu se priključiti svi građani Europske unije u dobi od 18 do 30 godina, a iskustvo koje se nakon ovog vida volontiranja dobije širi vidike, mijenja perspektive i osvjetljuje nove mogućnosti mladima, a samim time i njihovoj lokalnoj zajednici u koju se nakon ovakvih bogatih iskustava vraćaju.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.