Foto: Morski HR

Na Vladi je jučer predstavljen zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom prometu koji će prema riječima resornog ministra Olega Butkovića pridonijeti zelenoj tranziciji koju od nas traži EU, a sve kako bi se očuvao okoliš radi održivog modela rasta.

Ovim zakonom uvodi se Centralni informatički sustav javnog linijskog pomorskog prijevoza kojim će se omogućiti izdavanje putnih karata u digitalnom obliku te prijenos podataka u realnom vremenu za statističke i nadzorne potrebe Agencije i drugih tijela državne uprave. To će, ističe Butković, od posebne koristi biti za turistički sektor prilikom planiranja i analize turističke sezone.

Zakonom se usklađuju i postupci javnog nadmetanja za obavljanje javne usluge na linijama od općeg gospodarskog interesa kao i obavljanje javnog prijevoza na linijama bez obveze javne usluge.

Uz to omogućit će se bolji uvjeti za ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz, posebno za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju. Isto tako zakon uvodi smjernice na temelju kojih će se bolje kontrolirati oni koji zloupotrebljavaju pravo na besplatni povlašteni prijevoz.

Novim zakonom potiče se uvođenje novogradnje na javnom linijskom prijevozu kao i brodova s pogonom na alternativna goriva i “čiste izvore energije” čime će se doprijeniti smanjenju stakleničkih plinova s brodova, ali i podići kvaliteta usluge u javnom linijskom prijevozu, poručio je ministar Oleg Butković.

Prijedlog zakona pozdravila je putem svoje Facebook stranice i gradonačelnica Supetra Ivana Marković, zadovoljna što je Vlada prihvatila prijedlog otočkih načelnika i gradonačelnika da se otočkim vatrogasnim društvima omogući besplatan trajektni prijevoz s otoka i prema otoku.

– Prihvaćen je amandman na Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu u kojem smo tražili da se vatrogasne postrojbe na otocima izjednače u pravima sa onim na kopnu te da im se omogući besplatan prijevoz trajektima. Hvala svima kolegama s otoka Brača, Šolte, Hvara, Visa, Korčule, Cresa i Trogira koji su podržali inicijativu te hvala Ministarstvu na pozitivnom odgovoru – napisala je između ostalog Marković.

J.K.