Kontejnerski prijevoznici zaradili više od Facebooka, Amazona, Netflixa i Googlea zajedno!

Foto: Wikimedia

Nevjerojatni podaci o zaradi u pomorskoj industriji stižu i ove godine. Naime, brodari koji se bave prijevozom kontejnera sada zarađuje više od mnogih najpoznatijih imena Big Tech-a, javlja Splash247.

Stručnjak za pomorsku industriju John McCown, koji je na čelu Blue Alpha Capitala u SAD-u, zbrojio je zajedničku dobit brodara u trećem kvartalu i usporedio ih sa zvijezdama interneta kao što su FacebookAmazonNetflix Google, zajedno poznati pod skraćenicom FANG, prenosi Pomorac.hr.

Dobit od 48,1 milijarde dolara u trećem kvartalu bila je gotovo 50% veća od ukupne dobiti FANG-a. U usporedbi s ogromnim zaradama Applea i Microsofta zajedno, profit koji je ostvaren u grani kontejnerskog prijevoza i dalje je gotovo 15% veći. Dakle, prijevoznici su mogli uživati u sjajnoj i rekordnoj godini. Podsjetimo, kompanije su na dobrom putu da ostvare kombiniranu dobit od 200 milijardi dolara.

Foto: Tim Easley/Unsplash

– Zaokret u nedavnim rezultatima u kontejnerskom brodarstvu je neviđen. Gotovo da nema industrije koja je tako naglo porasla u svojim neto financijskim rezultatima – naveo je McCown u novom izvješću objavljenom tijekom vikenda.

Izvanredna dobit koju su svjetski brodari zabilježili ove godine – u kombinaciji s ozbiljnim padom razine pouzdanosti rasporeda – izazvala je bijes pošiljatelja, a mnoge regulatorne agencije pomno ispituju poslovanje brodara i saveza u kojima se nalaze.

I.B.