2 min. čitanja

UŽAS Morske životinje naselile veliki plastični otok koji pluta Pacifikom

UŽAS Morske životinje naselile veliki plastični otok koji pluta Pacifikom
Foto: Twitter/Ocean Voyages Institute

Znanstvenici su ustvrdili da su morske životinje naselile Veliki pacifički otok smeća, golemu nakupinu uglavnom plastičnog otpada, koja pluta najvećim svjetskim oceanom. Mnoga od tih stvorenja inače žive uz obalu, tisućama milja udaljenoj od goleme nakupine smeća koju je oblikovao Sjevernopacifički oceanski vrtlog.

Znanstvenici su na oko 90% plastičnog otoka pronašli moruzgve, mekušce i rakove, a strahuje se da bi ove plastične nakupine u oceanima mogle pripomoći širenju invazivnih vrsta na staništa kojima ne pripadaju, piše BBC.

Foto: Twitter/Ocean Voyages Institute

Plastika je, upozoravaju znanstvenici, trajnija od mnogih prirodnih krhotina koje je moguće pronaći u oceanu, a niti malo ne tješi podatak da u ovom trenutku oceanima pluta čak 5 ovakvih otoka raznog smeća veličine veće od milijun četvornih kilometara. U njima osim plastike ima raznog drugog otpada – od odbačenog ribarskog alata, bova pa do plovila koja su uhvaćena u oceanski vrtlog nakon japanskog tsunamija 2011. godine.

Katastrofa koja je tada zadesila Japan povukla je u Tihi ocean na tone krhotina, a mnoga morska stvorenja koja žive uz japansku obalu pronađena su na tisućama milja udaljenoj sjevernoameričkoj zapadnoj obali te na Havajima.

Foto: Pexels/Ilustracija

Ono što je znanstvenike posebno zabrinulo jest to što su na plastičnim krhotinama unutar Velikog pacifičkog otoka smeća pronađene životinje koje inače žive uz obalu. To potvrđuje bojazan od mogućeg širenja invazivnih vrsta na druga staništa.

Uz to, procjenjuje se da će do 2050. godine u morima biti 25 000 milijuna tona plastičnog otpada.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Na kopno stigla prva hrpa plastike skupljena iz oceana
VIDEO: Započelo čišćenje oceana od plastike površine 12 Jadranskih mora!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.