1 min. čitanja

VIDEO Znanstvenici snimili rijetku divovsku fantomsku meduzu

VIDEO Znanstvenici snimili rijetku divovsku fantomsku meduzu
Foto: MBARI / Screenshot

Izuzetno rijetka divovska fantomska meduza (Stygiomedusa gigantea) snimljena je u studenom ove godine na dubini od 990 metara. Ovo rijetko i fascinantno stvorenje snimili su znanstvenici Oceanografskog istraživačkog centra u Moss Landingu u Kaliforniji (Monterey Bay Aquarium Research Institute – MBARI) pomoću podmorske ronilice u zaljevu Monterey. Vrsta je otkrivena 1899. godine, a u prirodi je od tada do danas opažena samo oko 100 puta.

Klobuk ovog dubokomorskog stanovnika ima širinu veću od metra kojeg prate četiri kraka nalik vrpci, koja mogu narasti dulja od 10 metara i smatra se jednim od najvećih grabežljivaca beskralješnjaka u dubokom moru.

Iako su podmorske ronilice bile tisuće puta na ovoj dubini, ovo je tek deveti put da su kamere na ronilici “uhvatile” divovsku fantomsku meduzu, a ova snimka je do sada najbolja.

Čini se da je rasprostranjena diljem svijeta i zabilježena u svim oceanskim bazenima osim na Arktiku. Izazovi pristupa njegovom dubokomorskom staništu doprinose relativnoj oskudnosti opažanja za tako veliku i široko rasprostranjenu vrstu. Povijesno gledano, znanstvenici su se oslanjali na povlačne mreže za proučavanje dubokomorskih životinja. Ove mreže mogu biti učinkovite za proučavanje izdržljivih životinja kao što su ribe, rakovi i lignje, ali meduze se pretvaraju u želatinastu smjesu u mrežama za povlačenje.

Kamere na MBARI-jevim ROV-ovima omogućile su istraživačima MBARI-ja da proučavaju ove životinje netaknute u njihovom prirodnom okruženju. Videozapis visoke razlučivosti — a sada i 4K formatu — bilježi zapanjujuće detalje o izgledu i ponašanju životinje koje znanstvenici drugačije ne bi mogli vidjeti.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.