Prvi kontejnerski terminal na Mediteranu koji će svu energiju dobivati iz obnovljivih izvora

Foto: Twitter/Hutchison Ports BEST

Hutchison Ports BEST, poluautomatizirani terminal smješten u Barceloni, od iduće godine kreće u realizaciju ambicioznog plana kojim namjeravaju svu električnu energiju proizvoditi iz obnovljivih izvora energije. 

Dotični terminal ove je godine već nagrađen u Hong Kongu kao najbolji kontejnerski terminal u Europi, a reputaciju sada podižu za još jednu ljestvicu želeći postati pioniri u razvoju održivog lučkog sektora. Nedavno su potpisali ugovor sa španjolskom multinacionalnom kompanijom za proizvodnju električne energije Endesa koja će im isporučivati energiju proizvedenu iz 100% obnovljivih izvora energije.

To će omogućiti terminalu da smanji svoje emisije CO2 za više od pola, a s realizacijom tog cilja kreću već za koji tjedan.

Terminal je već krenuo s ugradnjom solarnih panela na terminalu koji će zauzimati površinu veću od 4 760 četvornih metara što će, kažu, smanjiti godišnju emisiju ugljičnog dioksida za 250 tona. Uz to, diljem terminala ugradit će se 40 punionica za električna vozila.

Portal Offshore energy piše kako uprava terminala istražuje i ulaže u suradnji s lučkom upravom Barcelone u održive tehnološke inovacije kao što je elektrifikacija vezova, a ide se i ka tome da se fosilna goriva koja se koriste u različitim vrstama lučke infrastrukture, zamijene zelenim tehnologijama.

J.K.