Svečano otvorena nova luka u Crikvenici

Foto: ŽLU Crikvenica / Manjgura

CRIKVENICA – Projektom vrijednim 33 milijuna kuna zadovoljeni su svi kriteriji za poboljšanje županijske brodske linije Crikvenica-Šilo, što će unaprijediti preduvjete za zapošljavanje, obrazovanje i pristup medicinskoj skrbi stanovnicima otoka Krka.

U crikveničkoj luci svečano je obilježen završetak najznačajnijeg projekta Županijske lučke uprave Crikvenica od njenog osnutka, koji je ujedno i među najvećim ulaganjima u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije do sad. Novoizgrađenim sekundarnim lukobranom dužine 130 metara i 50 metara dugim T-gatom u produžetku male palade sada su osigurani svi uvjeti za prihvat većeg broja linijskih brodova na relaciji Crikvenica-Šilo (otok Krk), liniji kojom se godišnje preveze preko 15 tisuća putnika, što stanovnicima otoka stvara bolje preduvjete za zapošljavanje, obrazovanje i pristup medicinskoj skrbi na kopnu. 

Ponosan sam što je ŽLU Crikvenica bila dio ovog važnog investicijskog projekta koji, osim što je donio mnoge dobrobiti građanima Crikvenice i stanovnicima susjednog nam otoka Krka, promijenio vizuru crikveničke rivijere i samog grada nabolje – istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica, Mario Kružić, te dodao kako će plodovi projekta biti vidljivi kroz daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma vrlo brzo. 

Ministar Oleg Butković također je izrazio zadovoljstvo finaliziranim projektom te naglasio kako je ovaj projekt pridonio integriranosti hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu.

– Realizirani projekt Županijske lučke uprave Crikvenica primjer je dobrog ulaganja u infrastrukturu hrvatske obale dodao je.

Foto: Manjgura

Župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, zahvalio je svima zaslužnima za ovaj veliki projekt te naglasio kako je ovo jedna od najvećih investicija u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije.

– Zajednička suradnja ključna je za daljnji razvoj naših otoka, a upravo je ovo primjer te dobre suradnje i na to zaista možemo biti ponosni – zaključio je.

Novi gat omogućava i veći broj vezova za plovila s novim sidrenim sustavom, instaliranom vodoopskrbom, hidrantima i električnim instalacijama, a novim lukobranom osigurana je i nužna zaštita lučkog bazena od udara valova i vjetra prilikom nevremena, što značajno pridonosi očuvanju imovine stanovnika grada Crikvenice.

Projekt „Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luke Crikvenica“, ukupne vrijednosti gotovo 33 milijuna kuna, u iznosu od gotovo 28 milijuna kuna financiran je sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u okviru specifičnog cilja – povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike te sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razvoj luka otvorenih za javni promet u iznosu od gotovo 5 milijuna kuna.

Radove je za vrijeme trajanja projekta izvodila Zajednica ponuditelja koju čine Izgradnja d.o.o. iz Crikvenice, BSK commerce d.o.o. iz Rijeke i DSS obrt za izgradnju hidrograđevinskih objekata i podvodne radove iz Crikvenice.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

DOVRŠENA NOVA CRIKVENIČKA LUKA Bolja povezanost otoka Krka s kopnom i najmodernija infrastruktura za nautičare