Egzotična ptica jarkih boja ponovno u Hrvatskoj – Ovaj put viđena u Istri

Foto: Screenshot/Udruga BIOM/Karla Carević

Neobična egzotična ptica, dugih nogu, zaobljenog kljuna i ružičastog perja, poznatija kao plamenac sve češće navraća u Hrvatsku. Ovaj put viđena je u Istri na ušću rijeke Mirne. 

Plamenci (Phoenicopterus roseus) donedavno su bili tretirani kao rijetke vrste u Hrvatskoj, ali u posljednje vrijeme zabilježen je veći broj viđenja. Lokaliteti na kojima su bili zabilježeni za vrijeme preleta i zimovanja su Istra, Ninska solana, Stonska solana i ušće Neretve, izvijestili su iz udruge BIOM.

Foto: Ušće rijeke Mirne/Karla Carević

Plamenci se gnijezde u velikim skupinama po pjeskovitim i muljevitim obalama riječnih ušća, uz obale mora ili jezera. Na području Sredozemnog mora gnijezde se u južnoj Španjolskoj, u Francuskoj na ušću Rhône u Camarguei, te po močvarnim predjelima sjeverne Afrike. Hrvatskoj najbliže gnijezdilište plamenaca je u Italiji u blizini delte rijeke Po.

Nakon sezone gniježđenja mogu se vidjeti u većim brojevima u Albaniji, Grčkoj, Italiji, Bugarskoj, Crnoj Gori. No čini se kako im je hrvatska obala posljednjih godina također česta stanica za odmor, a najnovije fotografije plamenaca koji uživaju na ušću rijeke Mirne objavljene su na web stranici Udruge BIOM.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ: