2 min. čitanja

Život mačaka na otocima

Život mačaka na otocima
Foto: Boris Kačan

Nije lako biti mačka na otoku. Ljeti je dobro, puno je ljudi, dovoljno hrane. No kad krenu hladniji dani, velik broj mačaka vodi bitku kako preživjeti.

Kako bi spriječili njihovo nekontrolirano razmnožavanje, Udruga Harmonija pokrenula je besplatnu kastraciju i sterilizaciju mačaka na otoku Ugljanu.

– Preko ljeta radim u turizmu jednom prekrasnom kampu u Ugljanu, a preko zime volontiram u Udruzi Harmonija. Radimo kastraciju i sterilizaciju mačaka. Jako je važno da ne postoje divlje mačke divlje – rekla je za HRT Tereza Cvetinić iz Udruge Harmonija.

– To je toliko umiljato biće, vidite kako ona mene gleda. Oko naše kuće ih ima 5 komada, imam jednog muškog i 4 ženskice. Akcija sterilizacije mačaka je odlična akcija jer ipak pomogne malo nama penzionerima, to je ipak malo preskupo za nas – rekla je Zorica Kolanović s Ugljana.

Mačke mogu imati veliku mrežu legla u vrlo kratkom roku.

– To je progresija jer jedna ženka do godine dana života već može imati dva okota, a u svakom okotu je između 3 i 7 mačića. Ako je od svih njih pola ženki i svaka od njih opet kad ulovi 6 mjeseci već se može kotiti, onda pričamo o par tisuća mačića i mačaka od jedne mačke – objasnila je Tajana Barančić iz Udruge Harmonija.

Foto: Boris Kačan

Ideja o mačjem boljem životu ma otoku Ugljanu, a potom i Pašmanu, pokrenuta je prošle godine.

– Ova naša akcija je krenula na Ugljanu i Pašmanu tako što smo prvo otvorili kamp.

Kada sam došla na Ugljan i vidjela toliko mnogo mačaka i mačića za koje sam znala da neće dobro proći tijekom zime kada odu svi turisti, postalo mi je jasno da moramo nešto pokrenuti. Tijekom zime svi organizirano lovimo te mačke, steriliziramo ih, cijepimo, čistimo od nametnika, objasnila je Barančić.

– Do sada smo sterilizirali i kastrirali oko 1.000 mačaka na Ugljanu i Pašmanu – dodala je Cvetnić.

Nakon tretmana mačke će i dalje loviti miševe, ali će biti mirnije prema drugim mačkama. Po povratku kući na otok, mačke na uhu dobivaju trokutić, kako ih ne bi dvaput lovili i vraćali, lovili i vraćali.

Mačke, dakako, ne love od reda, već na upit i po želji onih koji o njima brinu. Dakle, nema brige, mačića će i dalje biti.

Foto: Boris Kačan

Ana Dobrović/More/HRT

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.