Objavljena ilustrirana priča o stivanskoj mački u kampanelu

Foto: Franjo Mlinac

SUTIVAN – Iz tiska je u izdanju Narodne knjižnice Sutivan upravo izašla ilustrirana „Priča o mački u kampanelu / The Story about the Cat in the Belfry“ za koju je ilustracije izradio slikar Dražen Jerabek, a tekst prema usmenoj predaji prilagodio Franjo Mlinac.

 U luksuznom tvrdom uvezu, obima 30 stranica s predivnim ilustracijama u boji, priča je namijenjena čitateljima svih uzrasta koji će na atraktivan način saznati zašto je Sutivan na otoku Braču jedino mjesto na svijetu koje ima mačku u kampanelu (zvoniku) i kako je do toga došlo.

Foto: Franjo Mlinac

Slikovnica je dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku, tako da omogućuje i strancima koji dolaze na otok Brač da se upoznaju s ovom jedinstvenom legendom koja je brojnim aktivnostima raznih pojedinaca, narodne knjižnice, Općine Sutivan i Turističke zajednice postupno ugrađena u suvremeni identitet ovoga mjesta.

Foto: Franjo Mlinac

Podsjetimo se, u stivanskom zvoniku se od 2001. g. nalazi kamena skulptura mačke koju je postavio Roko Zuanić Anakleto, 2016. HRT je u sklopu serijala „Otkrivamo Hrvatsku“ snimila dokumentarnu reportažu „Sutivan: maška u kampanelu“, knjižnica je 2019. objavila brošuru „Mačka u kampanelu: ponos i predrasude“ u kojoj je nastanak legende datiran u 30-te godine prošlog stoljeća i u kojoj je prenesen tekst Marka Uvodića Splićanina na tu temu, općinska uprava je 2020. g. postavila na rivi skulpturu akademskog kipara Ante Strinića „Djevojčica s mačkom“ koja svojoj mački pokazuje onu u zvoniku, a ove godine je Sutivan dobio i ovu ilustriranu priču koja od sljedećeg tjedna ide u distribuciju širom Hrvatske.

Foto: Franjo Mlinac

Lijepi je to primjer kako se jedna zanimljiva povijesna anegdota može pretočiti u atraktivan turistički proizvod i simpatičan simbol slikovitoga dalmatinskog mjesta koje nas stalno iznenađuje svojim projektima i aktivnostima.

Franjo Mlinac