PRILIKA ZA MLADE S JUGA Prijavite ekipu na radionicu i osvojite vrijednu nagradu

Foto: UNICEF/Mislav Mesek

Ured UNICEF-a u Hrvatskoj pokrenuo je jedinstveni program za mlade ZABUM – za budućnost mladih, kroz koji se potiče mlade na angažman i sudjelovanje u društvu te ih se ohrabruje da budu pokretači dobrih promjena. 

Jedna od aktivnosti ovog programa je i trodnevna radionica za mlade UPSHIFT, koju provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), a koju je dosad prošlo 272 mladih iz 19 županija. Radionica je ovaj put namijenjena mladima od 13 do 19 godina iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. 

Radionica će se održati online od 4. do 6. veljače, a prijave su moguće putem linka. Sudjelovanje na radionici je besplatno.

Cilj je okupiti timove od tri do pet članova koji u prijavi opisuju problem koji žele riješiti. Prijave su otvorene do 28. siječnja do 23:59, a konačna lista odabranih timova bit će objavljena na web stranici i društvenim mrežama u ponedjeljak, 31. siječnja.

Tijekom radionice sudionici će imati priliku steći nova i primjenjiva znanja i poznanstava dok će tri odabrana tima dobiti financijsku podršku od 7.500 kuna da svoje ideje pretvore u stvarnost.

Cilj programa UPSHIFT je potaknuti razvijanje poduzetničkih vještina i osnažiti mlade kao nositelje društvenih promjena u kreiranju rješenja za izazove u svojim zajednicama. Mladi u programu stječu nova znanja i razvijaju vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema, a najbolji timski projekti dobivaju financijsku i mentorsku podršku za realizaciju svojih ideja.  

U protekloj godini, na UPSHIFT programu sudjelovalo je 272 mladih iz 19 županija. Osmislili su čak 60 projekata, od kojih je 27 ideja dobilo priliku za daljnji razvoj i provedbu u lokalnim zajednicama, a UNICEF je u realizaciju projekata mladih u 2021. godini uložio 315.000 kuna.

Timovi mladih osmislili su inovativna rješenja za probleme u svojim lokalnim zajednicama i projekte društvenog poduzetništva koji su obuhvatili brojna područja, poput obrazovanja, inkluzije putem kulture dijaloga, vršnjačkog nasilja, borbe protiv diskriminacije, mentalnog zdravlja, međugeneracijske solidarnosti, sigurnosti u prometu, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

J.K.