Zabranjeno sidrenje kruzera s više od tisuću putnika pred otokom Lokrumom

Foto: Boris Kačan / Ilustracija

DUBROVNIK – Na snagu je stupila zabrana sidrenja velikih kruzera pred Lokrumom! U godini u kojoj dubrovački turizam itekako računa s povratkom cruising kompanija, Županijska lučka uprava Dubrovnik bila je prisiljena otkazati već četiri ticanja zbog izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije kojima se zabranjuje sidrenje pred Lokrumom brodovima s više od tisuću putnika.

– Ne znam gdje će sad ti kruzeri, u Gruž ili u Split, no sigurno je da situacija nije baš zgodna. Četiri dolaska koja smo morali otkazati već su bila rezervirana i sve skupa djeluje neozbiljno s naše strane, no takvi su propisi i moramo ih poštovati. Zasad nemamo reakcija brodarskih kompanija, no vijest se pročula pa su brodari sami otkazali dva od spomenuta četiri ticanja. Sljedeća nam je trebala doći ‘Arcadia’ sa 1900 putnika 10. lipnja, no mi je pod ovim uvjetima ne smijemo primiti – objasnio je za Dubrovački vjesnik Željan Matić, u Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik zadužen za operativu i prihvat plovećih hotela.

– Za nas će ovo biti veliki financijski udarac, u to nema sumje, jer ŽLUD nije na proračunu. Po uplovljavanju jednog kruzera izgubit ćemo između 10 i 12 tisuća eura, a u vrhu sezone u srpnju i kolovozu izns po ticanju uvećava se za još 15 posto. Kao jedan od razloga navodi se da kruzeri svojim gabaritima kvare vizure UNESCO-ova grada, no činjenica je da, kad pogledate s vidikovca, shvatite da nije baš tako. Kruzeri su ukras, a ne smetnja. Veliki brodovi se i inače sidre dalje prema Cavtatu, južnije od Belvederea a manji bliže Gradu. U svakom slučaju, nisu dobre vijesti pred početak sezone – poručuje Željan Matić

Gabrijela Bijelić