1 min. čitanja

Znanstvenica s Opservatorija Hvar dobitnica europske nagrade za znanost

Znanstvenica s Opservatorija Hvar dobitnica europske nagrade za znanost
Foto: Screenshot/Hvar Opservatorij

Doktorica znanosti Mateja Dumbović s Opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobitnica je godišnje nagrade Arne Richter za 2021. godinu za znanstveni doprinos u području fizike Sunca i svemirske prognostike. Nagradu dodjeljuje Europska unija za geoznanosti (EGU).

EGU je vodeća organizacija za istraživanja Zemlje, planeta i svemira u Europi koja okuplja više od 20 tisuća članova diljem svijeta, koji su profesionalno angažirani ili povezani s geoznanostima. Svake godine odaju priznanje istaknutim znanstvenicima za njihov istraživački doprinos u istraživanjima Zemlje, planeta i svemira. Ove godine ta je čast pripala doktorici Mateji Dumbović, rođenoj Zagrepčanki, koja praktčki od završetka fakulteta radi na Opservatoriju Hvar. Portalu Universitas ispričala je čime se to točno bavi.

– Slično kako meteorolozi nastoje shvatiti i predvidjeti stanje atmosfere u određenom trenutku i na određenom mjestu, znanstvenici koji se bave svemirskom prognostikom, svemirski prognostičari ako želite, nastoje shvatiti i predvidjeti stanje Heliosfere u određenom trenutku i na određenom mjestu. Slično olujama na Zemlji, u Heliosferi također postoje Sunčeve oluje, koje nastaju u Sunčevoj atmosferi i mogu prijeći velike udaljenosti, proširiti se do samih rubova Heliosfere – ispričala je portalu nagrađena znanstvenica.

Opservatorij Hvar nalazi se na brdu Napoljun u neposrednoj blizini grada Hvara. Otvoren je prije 50 godina, a do danas je razvio suradnju s više od 50 institucija diljem svijeta. Opservatorij je aktivan i u međunarodnoj znanstvenoj zajednici, a redoviti je domaćin međunarodnog znanstvenog skupa „Hvar Astropysical Colloquium“.

Hvarski opservatorij nerijetko je organizator znanstvenih međunarodnih radionica, a redovito objavljuju u znanstvenom časopisu Central European Astrophysical Bulletin koji je indeksiran u NASA astrophysics data system bazi.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.