2 min. čitanja

IZUZETNO OTKRIĆE Znanstvenici kod Antarktike pronašli najveće područje mriještenja riba na svijetu!

IZUZETNO OTKRIĆE Znanstvenici kod Antarktike pronašli najveće područje mriještenja riba na svijetu!
Foto: Google Earth / Curretn Biology / Morski HR / Screenshot

Znanstvenici su nedavno otkrili 60 milijuna gnijezda ledenih riba na dnu Weddellova mora! To je najveće područje mriještenja riba na svijetu! Procjenjuju da se kolonija prostire na najmanje 240 četvornih kilometara. Kolonija bez presedana predstavlja riblju biomasu od 60.000 tona, objavili su u časopisu Current Biology.

– Ovo je naše najvažnije otkriće – kaže Autun Purser s Instituta Alfred Wegener u Bremerhavenu u Njemačkoj.

Foto: Curretn Biology / Screenshot

Purser i kolege došli su do otkrića dok su istraživali ledenu policu Filchner pomoću sustava za promatranje i batimetriju oceanskog dna (OFOBS).

– Radi se o velikoj, tegljenoj napravi, teškoj jednu tonu, koju vučemo iza ledolomca RV Polarstern brzinom od između 0,5 do dva čvora. Vučemo je na visini od oko 1,5 do 2,5 metra iznad morskog dna, snimajući videozapise i podatke akustične batimetrije – pojašnjava Purser.

Znanstvenici su bili posebno zainteresirani za ovo područje morskog dna jer su znali da je morski stup na ovom području topliji za 2 °C od okolnog dna. Ostalo što su pronašli, međutim, bilo je prilično neočekivano.

– Nismo uopće očekivali ​​bilo kakav ekosustav ribljih gnijezda – kaže Purser. Taj je dio, dodaje, bio “potpuno iznenađenje”.

Većinu gnijezda koje su otkrili zauzimala je jedna odrasla riba koja je čuvala više od 1700 jaja. Također su primijetili brojne uginule riblje leševe unutar i u blizini kolonije gniježđenja, što sugerira da ribe igraju važnu ulogu u većoj hranidbenoj mreži. Iako je potrebno više istraživanja, sumnjaju da koloniju uvelike koriste grabežljivci kao što su Weddell tuljani.

Foto: Google Earth / Screenshot

– Veliki broj Weddellovih tuljana provode veliki dio svog vremena u neposrednoj blizini ribljih gnijezda – kaže Purser.

Rezultati otkrivaju globalno jedinstven ekosustav, tvrde istraživači. Oni također pružaju potporu za uspostavu regionalnog zaštićenog morskog područja u Južnom oceanu pod kapom Konvencije o očuvanju antarktičkih morskih živih resursa.

Znanstvenici su sada postavili dva sustava kamera za praćenje gnijezda ledenih riba dok se istraživački brod ne vrati. Nadamo se da će fotografije snimljene više puta dnevno dati nove uvide u rad ovog novootkrivenog ekosustava. Purser kaže da se planira vratiti u travnju 2022. radi istraživanja morskog dna u područjima sjeveroistočnog Weddellova mora.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.