Županijska lučka uprava Zadar ove godine ulaže 80 milijuna kuna u lučku infrastrukturu

Foto: ŽLU ZD

ZADAR – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pohvalio je Županijsku lučku upravu kao najbolju u državi po povlačenju sredstava iz europskih fondova, koja svake godine osigurava sve više sredstava na razvoju lučke infrastrukture. I prošlu godinu završili su s nizom velikih projekata.

Ravnatelj Županijske lučke uprave, Davor Škibola, ističe kako se ova godina oslanja na dobre temelje postavljene prethodnih godina kada su pripremili dokumentaciju i započeli realizaciju velikih projekata, a jedan od njih je kapitalni projekt čiji su radovi počeli krajem 2021. godine, piše Zadarski list.

Riječ je o projektu Dogradnja gradske luke Sali gdje su u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020 kompletna projektna dokumentacija i cijena radova osigurani iz EU fondova te sredstava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Povećanje sigurnosti pomorskog prometa

– Ukupna vrijednost projekta iznosi 90.554.459,65 kuna, a predviđeno trajanje je 36 mjeseci. Cilj projekta je povećanje sigurnosti pomorskog prometa u luci Sali, osiguranje usluge prijevoza tijekom cijele godine te bolja povezanost Dugog otoka s kopnom. Radovi će obuhvatiti izgradnju nove obale u dužini od 149 metara, uređenje zaobalne površine te izradu glavnog lukobrana za zaštitu od valova. Nova obala i unutrašnja strana glavnog lukobrana koristit će se za privez plovila u javnom prometu, izletničkih brodova te plovila nautičkog turizma. Konstrukcija lukobrana omogućit će tijekom ljeta i pri odgovarajućim vremenskim uvjetima korištenje vanjske strane lukobrana za povremeni kratkotrajni privez različitih plovila – pojašnjava Škibola, napominjući kako do lipnja ove godine očekuju dovršetak radova na uređenju obalnog pojasa uvale Drage Dugovača koje zajednički provode Županijska lučka uprava Zadar i Općina Pakoštane.

Foto: MMPI

Omogućit će pristajanje većih brodova

Lučko područje u kojem se izvode radovi obuhvaća dio luke za odvijanje javnog pomorskog prometa te dio luke za komunalne vezove. Završetkom projekta, odnosno uređenjem obale u dužini od 40 metara, omogućit će se pristajanje većih brodova u obalnom linijskom prometu te manjih kruzera, dok će komunalni dio luke moći primiti osamdesetak brodica, ističu u Županijskoj lučkoj upravi.

– Na listi projekata koje planiramo završiti sredinom 2022. godine nalazi se i projekt Uređenje dijela obalnog pojasa u luci Sukošan. Projektom je obuhvaćena izgradnja novog obalnog zida te rekonstrukcija završne površine postojećih gatova kao i uklanjanje postojećeg mula i izvedba novog mula u duljini od 12 metara. Sastavni dio navedenog projekta je građevinski projekt produbljenja lučkog akvatorija u svrhu osiguranja potrebne dubine komunalnih vezova. Ugovorena vrijednost radova iznosi 6.610.659,50 kuna bez PDV-a – najavljuje ravnatelj ŽLU-a, dodajući kako uskoro planiraju završiti radove koji obuhvaćaju sanaciju obalnog zida i gata u luci Ugljan Čeprljanda. Vrijednost istih iznosi 1.862.063,75 kuna s PDV-om. Također u istom periodu planira se i završetak radova na sanaciji mula u luci Privlaka, vrijednih 3.487.915,00 kn s PDV-om, navode u Županijskoj lučkoj upravi.

Što se tiče novih projekata u ovoj godini, osim nastavka već započetih projekata, ova godina donosi i neke druge razvojne projekte.

Sanacija obale

– Radi se o sanaciji obala u lukama Pag, Sv. Filip i Jakov, Nin, luci Ražanac-uvala Plamići, Olib te luci Veli Iž. Sveobuhvatni rashodi planirani u 2022. godini za ulaganja u lučku infrastrukturu, odnosno podgradnju iznose 80.390.340 kuna. Najveći dio rashoda, čak 54.066.744 kuna, odnosi se na EU projekt Dogradnja gradske luke Sali. Uz spomenute investicije, Županijska lučka uprava stalno radi na uvođenju reda u svojim lukama te je dosad potpisala preko 6000 ugovora s korisnicima vezova, a trenutno se potpisuju ugovori za komunalni vez u lukama Mali Iž i Veli Iž – obrazlaže ravnatelj Škibola.

Foto: Promo

Najvažniji projekti u 2021.

Naime, protekle je godine ŽLU završila niz manjih te nekoliko većih projekata. Kada je riječ o svemu realiziranom, u Lučkoj upravi napominju kako ovdje ponajprije treba izdvojiti projekt Izgradnja luke Tkon ukupne vrijednosti 32.591.045,60 kuna.

– Taj je projekt ujedno i prvijenac od 28 projekata u Hrvatskoj koji se financira bespovratnim sredstvima Europske unije. Jedan od osnovnih ciljeva projekta bila je izgradnja moderne, sigurne luke, nadograđene novim uslugama u svrhu poboljšanja i osiguranja stabilnosti usluge prijevoza tijekom cijele godine bez obzira na pritisak turizma – ističe ravnatelj.

Županijska lučka uprava očito nastavlja hvalevrijednim tempom koji ih je i protekle godine uvrstio u sam vrh lučkih uprava, a ovakav rad osobito je važan za stanovnike mjesta kojima su luke vrlo važan dio razvoja infrastrukture mjesta.

Nabrajujući projekte realizirane prošle godine, Škibola ističe kako su 2021. završeni i pomorsko-građevinski radovi na sanaciji dijela rive u luci lokalnog značaja Tribanj Krušćica, a sanacija je obuhvatila uklanjanje nesolidnih dijelova rive te izvođenje nove zidne obloge i pomorskog zida. Ukupna cijena radova iznosi 472.320,14 kuna bez PDV-a.

– Izveden je i projekt uređenja dijela obale Petra Krešimira IV. u luci Nin čija je investicijska vrijednost 478.330 kuna bez PDV-a. U sklopu projekta Izgradnja rotora u uvali Batalaža u Kalima, Županijska lučka uprava Zadar sufinancirala je izgradnju novog obalnog zida u uvali Batalaža u iznosu od 1.500.000 kuna, navodi Škibola, dodajući i sanaciju gata i uvale u luci Premuda, Krijal. Vrijednost izvedenih radova iznosi odnosno 1.373.540,63 kuna s PDV-om – ističe ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar.

Marina Vlakić