VIDEO Više osoba snimljeno u krajnje nehumanom i nedozvoljenom ribolovu na ušću rijeke Mirne!

Foto: Čitatelj / Facebook

NOVIGRAD – Haklanje ili rampinavanje krajnje je nehuman način ribolova, koji u nijednom pravilniku o ribolovu nije dozvoljen, no ipak se održava. Posljednji dokumentirani slučaj, za kojeg smo dobili i niz video-snimki, koje ćemo ribarskim inspektorima i policiji rado ustupiti, zabilježen je u Antenalu, kod Novigrada istarskog, dakle na samom ušću rijeke Mirne.

– Uredno se hakla na puno. Zahaklaju cipla i bace na pola rastrganog natrag jer očito traže brancine – kaže čitatelj koji tvrdi da je nabrojao sedam krivolovaca i to usred bijela dana.

– Ovo sa snimke je nedjelja, 30. siječnja 2022., dakle jučer, ali to je stalno dole. Zvali smo već 100 puta policiju, evo ja sve prijavio na ribarsku inspekciju, ali nitko ne reagira. Divlji zapad. Lovi tko kako hoće i koliko hoće. Prijatelj je zvao i predsjednika ribolovnog društva Mirna, rekli su da će regirati da će i svoje poslati dolje, ali očito se boje – poručuje nam ovaj čitatelj.

Što je rampinavanje ili haklanje?

Radi se o krajnje nehumanom i zabranjenom načinu ribolova s tri velike udice, spojene olovom u trokuku koja se veže za jači ribolovni najlon i naglim trzanjem štapa pokušava se zakačiti riba. Svaki novi trzaj privlači radoznalu ribu koje ima više, no šteta je načinjena onda kad se tim trzajima riba u pravilu teško ozljeđuje, čime se više osakati ribe, nego li je se izvuče vani.

Ovakav nimalo sportski ribolov najčešće se prakticira u plićacima ili kada se riba okuplja u jata radi mrijesta. Nerijetko, uz ovaj nedozvoljen alat, ovako se ribolovi i noću uz umjetnu rasvjetu, pa što je jato riba gušće, ulov je vjerojatniji. Upravo smo o ovom načinu ribolova pisali prije 4 godine, kad je policija u civilu, u koordiniranoj akciji razbila čitavu skupinu krivolovaca koji su se pritom razbježali i pobacali ribolovni alat.

Ovakav način ribolova strogo je zabranjen na rijekama, pa i na samom ušću rijeke Mirne. Iako će se mnogi krivolovci hvatati na činjenicu da nigdje u Zakonu o morskom ribarstvu ne stoji da je ovakva vrsta ribolova izrijekom zabranjena i da se trokuke mogu kupiti u trgovini ribolovne opreme, demantira ih sam Zakon. Naime, članak 30 Zakona o morskom ribarstvu jasno opisuje alate i opremu za sportski i rekreacijski ribolov, a u Posebnom pravilniku o sportskom i rekreacijskom ribolovu na moru propisuju se i posebne dozvole.

– Ukratko, rampin ili trokuka nije na popisu dozvoljenih alata, što znači da ribolov ovim alatom nije dopušten – pojasnio nam je i jedan od stručnjaka za pomorski ribolov.

Imate li bilo kakvih spoznaja o krivolovu, zabilježite i zapišite o čemu se radi, fotografirajte ili snimite video i pošaljite nam na: info@morski.hr.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

KAO IZ FILMOVA: Policija rasturila krivolovce u Limskom kanalu – Bacali ribu i ribarsku opremu!