1 min. čitanja

Šareni kamenčići osvanuli na plaži na Kantridi. Evo o čemu se radi

Šareni kamenčići osvanuli na plaži na Kantridi. Evo o čemu se radi
Foto: Grad.hr

RIJEKA – Plaža Ploče na Kantridi već je neko vrijeme pod prismotrom znanstvenika s Građevinskog fakulteta i britanskog sveučilišta Lancaster, koji u sklopu projekta Beachex istražuju kako klimatske promjene i sustav dohranjivanja utječu na šljunčane plaže.

Na spomenutoj lokaciji prije 2 godine postavljena je kamera, a od neki dan i nova obavijest o znanstvenom monitoringu koji je u tijeku. Kako bi otkrili mehanizme kretanja plažnog materijala, na plaži na Kantridi postavljeni su obojani oblutci. Građani se mole da kamenčiće ne diraju, kako bi projekt rezultirao što boljim rezultatima.

Foto: Facebook

Projekt Beachex je znanstveni projekt kojeg provode Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Lancaster Environment Centre – Lancaster University, a financiran je iz Programa „Znanstvena suradnja“ Hrvatske zaklade za znanost, koji je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Projekt ima za cilj razviti bazu podataka dohranjivanih plaža, informirati javnost i lokalnu samoupravu o eroziji plaža, ali i istražiti utjecaj klimatskih promjena na održivost plaža. Kroz projekt će se odrediti i morfodinamičke karakteristike nasutih plaža, ocijeniti utjecaj dohranjivanja na biljni i životinjski svijet te ponuditi rješenje za oporavak nasutih plaža.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Dohrane plaža su siva zona devastacije priobalja – Mogli bi učiti od Velike Britanije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.