4 min. čitanja

Autor plagirane fotografije kune za Morski: “Očekujem naknadu za korištenje mog autorskog djela”

Autor plagirane fotografije kune za Morski: “Očekujem naknadu za korištenje mog autorskog djela”
Foto: Iainleachphotography.com

Nakon što su se domaći mediji raspisali kako je dizajn hrvatske kovanice od 1 eura zapravo plagijat škotskog autora Iaina H. Leacha, stupili smo u kontakt s njim. Leach tvrdi da ga nitko nije tražio dopuštenje za korištenje njegovog autorskog djela te da bi bilo fer i moralno ponuditi mu naknadu.

Autor sporne kovanice od 1 eura, koja bi trebala ići u optjecaj od 2023. godine, je dizajner Stjepan Pranjković, koji je za svoj dizajn dobio nagradu od 70.000 kuna. No ispada da je Prnjaković zapravo plagirao fotografiju škotskog fotografa Iaina Leacha, koji je za to saznao putem društvenih mreža.

Upravo su korisnici društvenih mreža prvi uočili frapantnu sličnost hrvatske kovanice od 1 eura i Leachove fotografije, na što su upozorili i samog autora. On je u šali rekao da ga za korištenje njegove fotografije nitko ništa nije pitao te da se nada kako će za nagradu dobiti barem jednu kovanicu tog spornog eura.

Hrvatskoj blamaži, nažalost, tu nije kraj. Otkriveno je i kako je Pranjković krajem kolovoza prošle godine u Facebook grupi “Bring your own laptop online” od korisnika tražio pomoć oko obrade fofografija. Zanimalo ga je kako da izrez s jedne fotografije prebaci iz Photoshopa u Illustrator ili drugi program u kojem bi mogao dodati efekte. Korisnicima stranice naknadno je objasnio što ga zapravo muči.

Foto: Screenshot

– Ma, dizajniram neke kovanice i trebaju mi svjetlosni efekti kako bih dobio metalni izgled fotografije. Pokušao sam na razne načine, ali nijedna verzija mi se ne sviđa – napisao je u komentarima.

Foto: Screenshot

Nitko me nije tražio dopuštenje za korištenje fotografije

Stupili smo u kontakt s Leachom koji nam kaže da je tek nedavno saznao za dizajn hrvatske kovanice od 1 eura na kojoj je prikazana kuna u identičnoj pozi kao na njegovoj fotografiji.

Foto: Screenshot

– Rečeno mi je da je dizajn odabran u sklopu natječaja za dizajn novih kovanica, za što je autor dobio 70 tisuća kuna, odnosno skoro 10 tisuća eura. Dobio sam informaciju da je dizajn te kovanice gotovo identičan jednoj mojoj fotografiji koju je moguće vidjeti i na mojoj web stranici. Fotografija je snimljena 8. lipnja 2005. godine u Škotskoj. Imam originalnu fotografiju koju mogu ustupiti ukoliko to bude potrebno – napisao nam je Leach te nastavio.

– Nikada mi se nitko nije tražio dopuštenje za korištenje fotografije za dizajn kovanice. Moje fotografije su zaštićene autorskim pravima i ne smiju se koristiti bez mog dopuštenja. Nisam dobio nikakvu službenu obavijest da je moja slika korištena – kazao nam je škotski fotograf.

Tvrdi da nije primio ikakvu naknadu za korištenje njegovoga autorskog djela te da nema novca da se u Hrvatskoj poteže na sudovima zbog kršenja njegovih autorskih prava.

Plagijator ne bi smio biti nagrađen s gotovo 10 tisuća eura

– Budući da se moja fotografija koristi kao osnova za dizajn kovanice od 1 eura bilo bi razumno očekivati da mi se plati nekakva naknada. Svjestan sam da se u Hrvatskoj stvorio publicitet oko ove teme. Možda će me organizatori natječaja naknadno kontaktirati kako bismo razgovarali o tome – poručio je Leach.

Nema, kaže, ništa protiv što je njegova fotografija nekome poslužila kao inspiracija no bilo bi moralno i fer da mu se to i plati.

Foto: Screenshot

– Nemam ništa protiv da se moja fotografija koristila kao podloga za kovanicu. Dapače, drago mi je. Međutim, volio bih da me službeno priznaju kao autora predloška te da za njegovo korištenje dobijem naknadu. Također, mislim da osoba koja je ukrala moju fotografiju ne bi trebala biti nagrađena s gotovo 10 tisuća eura za nešto što je kopirala – zaključio je škotski fotograf Iain H. Leach.

Dodajmo još za kraj da smo poslali upit autoru odabrane kovanice, ali nam do zaključenja ovog članka nije odogovorio. Ako i kada stigne njegov odgovor, isti ćemo objaviti.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvati raspravljaju o kuni na euru – Desno je kovanica, a lijevo fotografija s interneta
VIDEO Predstavljen dizajn hrvatskih kovanica eura i centa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.