3 min. čitanja

Ladislav Ilčić u Europarlamentu upozorio: “Europska komisija zaobilazeći Parlament, uvodi ribarske kvote za Jadran!”

Ladislav Ilčić u Europarlamentu upozorio: “Europska komisija zaobilazeći Parlament, uvodi ribarske kvote za Jadran!”
Foto: Boris Kačan / Screenshot

BRUXELLES – Europarlamentarac Ladislav Ilčić, koji je na Bruxellesku fotelju zasjeo nakon odlaska u mirovinu Ruže Tomašić, kao član europskog odbora za ribarstvo upozorio je prošlog tjedna da je Europska komisija izradila i donijela “Višegodišnji plan za malu plavu ribu u Jadranskom moru”, bez znanja Europskog parlamenta.

– Ovako izgleda demokracija po mjeri EU birokrata! Nakon što su prije par godina njihove namjere uvođenja kvota za malu plavu ribu u Jadranu osujećene u Europskom parlamentu, ovaj put željeli su potpuno zaobići nas, izabrane predstavnike EU građana – upozorio je Ladislav Ilčić.

– Učinili su to preko GFCM-a (General Fishery Committee for the Mediterranean), međunarodne organizacije, koja osim zemalja članica Europske unije, okuplja i mediteranske zemlje izvan EU, poput Albanije ili Turske. Zato sam, iako dnevni red sjednica odbora za ribarstvo redovito predlaže administracija, zahtijevao da se na dnevni red sjednice koja se održala 9. prosinca 2021. godine, stavi ta točka – kazao je Ilčić.

– Bez obzira iz koje političke grupacije ili zemlje dolazite, svi zajedno se trebamo suprostaviti ovakvom ponašanju Europske komisije, jer ovo što se dogodilo za Jadransko more danas, može se sutra dogoditi i Francuskoj, Nizozemskoj, Irskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji. Iako je taj višegodišnji plan usvojen, on nije precizno definiran. Postoji još prostora kako bi taj plan i ribarstvena politika bila što bolja. Nadam se da ćete prihvatiti moje prijedloge i da ćemo se snažno postaviti u obrani digniteta Europskog parlamenta i načina funkcioniranja Europske unije – kazao je Ilčić u obraćanju u Europarlamentu, a njegov stav, kako kaže, naposljetku podupiru i kolege iz svih stranaka, izuzev “Zelenih”.

Foto: Screenshot

Premijeri država članica žele biti u “dobrim odnosima” s Komisijom

– Sastanci Odbora održavaju se u ozračju u kojem Komisija dijeli ogroman novac državama članicama za oporavak od Covida (to je naravno novac kojeg će svi građani EU trebati vratiti), zato premijeri država članica žele biti “u dobrim odnosima” s Komisijom, da ih ne bi zadesila sudbina Poljske i Mađarske, kojima Komisija ne želi dati taj novac. U tom ozračju “partnerskih odnosa” država članica i Komisije, premijeri su spremni na kompromise, pri čemu trpe sektori, poput ribarstva – pojašnjava Ilčić pozadinu cijele ove situacije i upozorava Komisiju da im ne rade iza leđa.

– Kad se radi o pitanjima u kojima govorimo o Jadranu i općenito o uključenosti Europskog parlamenta, mi smo vrlo zainteresirani za dobre i konstruktivne radne odnose s Parlamentom i zato bi htjela reći da ne radimo nikome iza leđa. Nismo primili nikakav zahtjev za sudjelovanje u GFCM-u, gdje možete biti promatrači – kazala je Lena Pench Andersson, ravnateljica u Odjelu za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije odgovorna za “Europsku teritorijalnu suradnju, makroregije, Interreg i provedbu programa I”.

Ilčić napominje da nažalost drugi hrvatski član Odbora za ribarstvo Europskog parlamenta Predrag Fred Matić, nije prisustvovao nijednoj od ovih sjednica Odbora koje su bile izrazito važne za hrvatske ribare.

– Nakon ove, posljednje sjednice Odbora, sam Povjerenik za ribarstvo, član Europske komisije Virginijus Sinkevičius zatražio je sastanak sa mnom, koji će se održati 9. veljače. Borba za hrvatske ribare se nastavlja, zaključuje Ladislav Ilčić.

Podsjetimo, Ruža Tomašić, na čije mjesto je u EU parlamentu zasjeo Ilčić, se žestoko borila za prava ribara. Neke od mjera, koje su donešene zahvaljujući njenim amandmanima su ukidanje ograničenja za plivarice u Jadranu i dobrovoljan, umjesto obavezan videonadzor na ribarskim brodovima. Tomašić je kao jednu od posljednjih uspješnih akcija u Bruxellesu prije mirovine, izborila i 12 mjeseci naknade u slučaju privremene obustave ribolova.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.