1 min. čitanja

U Tvrđavi sv. Mihovila na Ugljanu pronađen vrijedan arheološki nalaz

U Tvrđavi sv. Mihovila na Ugljanu pronađen vrijedan arheološki nalaz
Foto: Arheolog d.o.o./Naši škoji

PREKO – U sklopu arheoloških istraživanja koja se provode na području Tvrđave sv. Mihovila iznad Poljane i Preka, pronađeni su novovjekovni, srednjovjekovni i kasnoantički novac te 14 ulomaka kamene plastike.

Arheološka istraživanja provedena su u sklopu rekonstrukcije i revitalizacije Tvrđave sv. Mihovila, koja je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, a koja bi trebala pridonijeti održivom gospodarskom razvoju otoka Ugljana i Pašmana te razvoju kulturnog i aktivnog turizma, piše portal Naši škoji.

Sondažno istraživanje, u sklopu kojega je pronađen novac koji se koristio u periodu kasne antike te srednjeg i novog vijeka, provodilo se u južnom dijelu tvrđave od 3. studenoga do 8. prosinca 2021. godine, a arheolozi su tijekom iskapanja otkrili nekoliko slojeva nasipa iz različitih povijesnih razdoblja.

Ova arheološka istraživanja su temelj za izradu opsežnog projekta obnove tvrđave, za što su dosad izrađeni geodetski elaborat i geodetski snimak, konzervatorski elaborat i arhitektonski snimak tvrđave.

Osim novca, tijekom posljednjih iskapanja pronađena je i prikupljena manja količina pokretnog arheološkog materijala, većinom keramike, koji će se nakon primarne obrade i analize pohraniti u Arheološkom muzeju u Zadru.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.